Českou filharmonii povede Václav Kasík

Novým ředitelem České filharmonie je ode dneška někdejší ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Vystřídá Vladimíra Darjanina, kterého ministr kultury po necelém roce kvůli údajným nedostatkům v hospodaření odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík

Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík | Foto: Tomáš Adamec

Ministr kultury Václav Riedlebauch předal Václavu Kasíkovi jmenovací dekret dopoledne a někdejší ředitel Českého rozhlasu se funkce ujal okamžitě. Už v deset hodin vstoupil do budovy České filharmonie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jmenování nového prozatímního ředitele České filharmonie okomentoval v poledních Ozvěnách dne Petr Fischer, vedoucí kulturní redakce České televize.

Právě dnes se filharmonici vracejí do práce po desetidenním zájezdu do Španělska a podle svých dřívějších vyjádření chtějí pokračovat ve svých protestech proti odvolání Vladimíra Darjanina. Už sedmého května, kdy ministr Darjanina odvolal, zrušili koncert.

Riedlebauch Radiožurnálu řekl, že chtěl napjatou situaci ve filharmonii co nejdříve ukončit a zabránit také dalším spekulacím o tom, kdo české filharmoniky jako ředitel povede.

Spor mohlo elegantně vyřešit výběrové řízení

Podle vedoucího kulturní redakce České televize Petra Fischera se ale tímto krokem nic nevyřešilo: „Já si myslím, že napětí v Rudolfinu přetrvává a bude trvat ještě nějakou dobu. Bude také záviset na tom, jak Václav Kasík bude schopen toto napětí odstranit.“

Fischer je navíc překvapen tím, že nový ředitel České filharmonie nebyl vybrán pomocí výběrového řízení: „Já jsme čekal, že se ministr kultury zachová trochu jinak. Čekal jsem, že vypíše výběrové řízení. Přechodný ředitel na přechodnou dobu mně přijde jako trochu zkratkovitá reakce, protože kdyby vypsal výběrové řízení, tak mohl být nový ředitel za dva měsíce a do té doby mohla řídit filharmonii Kateřina Růžičková, tak jako to dělá teď.“

Václav Kasík už dopoledne po svém jmenování začal v České filharmonii pracovat, zatím se ale odmítl ke svému působení ve Filharmonii do médií vyjadřovat. Důvodem je pravděpodobně i to, že orchestr se až dnes pozdě odpoledne vrací z desetidenního zájezdu do Španělska, a proto by s nimi chtěl mluvit dřív než s novináři.

Milan Kopp, Igor Maňour, Michaela Vetešková, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme