Voda opadává, hrozí sesuvy půdy

Hladiny řek na východě republiky pomalu klesají. V Moravskoslezském a Zlínském kraji platí stav nebezpečí na více než třech stovkách míst, to je asi polovina všech obcí. Bez elektřiny zůstává dva tisíce domácností, omezena je doprava na některých železničních tratích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

úklid po povodni v Jeseníku nad Odrou

úklid po povodni v Jeseníku nad Odrou | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

„Veškeré toky klesají, jsou po kulminacích. Jedinou výjimkou je dolní tok Moravy, kde kulminace většinou trvá hodně dlouho. Jestli se tam voda dostane z břehů není otázka srážek, ale spíš dotoků a toho, jak jsou nastavené hráze,“ řekl meteorolog a klimatolog Radek Tolaš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Kvasicích sleduje reportér Pavel Sedláček

Pozornost se teď proto upírá na dolní tok řeky Moravy, kam postupuje povodňová vlna. Ve Zlínském kraji platí třetí stupeň povodňové aktivity na celém jejím toku, v Jihomoravském kraji pak na dvou místech - ve Strážnici a Lanžhotě. Také v Rohatci na Hodonínsku hrozí, že se řeka vylije z břehů a zaplaví přilehlé domy.

Zatímco ještě včera se kolem Rohatce rozprostíraly louky a zahrady, zatímco teď je obec z jedné strany obklopena jedním obrovským jezerem. Voda z Moravy tady přímo ohrožuje několik desítek rodinných domů. Hasiči na nejohroženějších místech navršili pytle s pískem, které mají postup vody zastavit.

Obyvatelé Rohatce jsou na velkou vodu připraveni | Foto: ČTK

Podle vodohospodářů by tady měla řeka kulminovat až zítra a měla by se rozlít do lužních lesů a ušetřit tak obydlené oblasti.

Rušnou noc a ráno zažily taky Kvasice na Kroměřížsku. Rozvodněný potok Dolní Kotojedka ohrožoval nejen dvoutisícovou obec, ale i další blízké vesnice. Starosta proto požádal o odstřel hráze, který měl uvolnit masy vod.

Pomocný odstřel se před polednem podařil. Už před tím ale těžká technika břeh na několika místech narušila tak, aby voda mohla téci do přilehlých lužních lesů. Vysoká hladina Moravy způsobila v obci také problémy s čističkou odpadních vod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Kvasic Lubomír Musil

„Výtok z čističky byl pod hladinou řeky a obec měla problémy odčerpávat vodu z čističky a z kanalizace. Svojí technikou pomohli hasiči a pět plovoucích čerpadel dnes poskytl i Zlínský kraj,“ řekl starosta Kvasic Lubomír Musil.

Sesuvy půdy

Situaci na některých místech komplikují sesuvy půdy. V Havířově evakuovali k kvůli sesuvu půdy ve svahu nad vodním tokem Stružník obytný dům v ulici Hálkova. Nebezpečný sesuv ohrožuje přilehlý dům.

Současně radnice uzavřela pěší komunikaci podél břehu vodního toku a veškeré přístupové komunikace vedoucí k místu a snaží se svah za pomoci techniky stabilizovat. Lokalitu hlídá městská policie.

Také na rozhraní Bukovce a Mostů u Jablunkova komplikuje situaci velký sesuv půdy. Vytrvalý déšť dal do pohybu podmáčený svah kopce Girová. Na místě je policie a hasiči, kteří evakuovali obyvatele jednoho domu.

„Je to velké pět set metrů na tři kilometry a pokračuje to dál. Cesta na Girovou je úplně zničená,“ upřesnila místostarostka Mostů u Jablunkova Vanda Waclavková.

V oblasti Jablunkova došlo k dalšímu sesuvu v horské osadě nedaleko chaty Studničná. Záchranáři odtud museli evakuovat čtyři lidi. Svah i nadále padá.

Igor Maňour, Ivan Sekanina, Ivana Šuláková, Michal Záboj, Pavel Sedláček, Michal Schoffer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme