Revize cen a léků má ušetřit téměř tři a půl miliardy

Léky nejsou pro pacienty dražší. Tvrdí to ministerstvo zdravotnictví, které zveřejnilo svou analýzu cen léčivých přípravků za první čtvrtletí letošního roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Jason Rogers, CC BY 2.0

Lékový ústav totiž postupně snižuje ceny a úhrady ze zdravotního pojištění. Revize by měla být hotová do konce roku.

„Rozhodnuté cenové úhrady v tuto chvíli generují úsporu 3,4 miliardy ročně. Budou dobíhat ještě další revize, které vytvoří další rezervy. To je součet všech možností, které ministerstvo v tuto chvíli využívá k tomu, aby byl jednak zajištěna dostupnost a kvalita péče a zároveň jsme vycházeli z dostupných finančních zdrojů,“ uvedla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková už resortu uspořila spoustu peněz.

Havlíček: Zaplatí to pacienti

Podle kritiků ale to, co zdravotní pojišťovny ušetří, zaplatí pacienti. České lékárnická komora a Česká asociace farmaceutických firem tvrdí, že už teď platí víc. Dvacet osm procent přípravků, které dřív doplatek neměly, ho teď prý má.

Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka se zdražení týká třeba dvou přípravků na tlak a jednoho na štítnou žlázu.

“Jsou to skupiny léků, kde doplatek vzrostl násobně a za tříměsíční kůru pacient zaplatí bezmála tři sta korun z původních zhruba sto korun. To znamená, že jde o trojnásobné zdražení. Na úrovni lékárny my nemáme jakoukoliv možnost provést záměnu, protože tyto dva preparáty jsou jediné s touto účinou látkou,” řekl Havlíček.

Lenka Jansová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme