Hladiny klesají, dál ale hrozí sesuvy půdy

Na severu Moravy v noci zase pršelo. Srážky ale zvedly hladiny už jen mírně a dopoledne opět klesly. Aktuálně ovšem hrozí sesuvy půdy. Celkem jich má být kolem 20, nejvíc na Karvinsku a Frýdecko-Mistecku. Nejhorší situace je v Dolních Bludovicích u Havířova, kde půda pravděpodobně zasype řeku Lučinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří už začali s úklidem. Vynášejí všechny promáčené věci před dům, aby trochu oschly.

Někteří už začali s úklidem. Vynášejí všechny promáčené věci před dům, aby trochu oschly. | Foto: Tomáš Adamec

Starosta obce Zdeněk Knyč v poledních Ozvěnách řekl, že podle geologa nelze sesutí svahu do řeky zabránit. „Zasedáme pravidelně, vyhodnotili jsme situaci a ve večerních hodinách budeme opět evakuovat dva rodinné domky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O povodních mluvila v poledních ozvěnách dne ministryně R. Bízková a starosta Dolních Bludovic Zdeněk Knyč

Dnes také jedná ústřední povodňová komise. Její předsedkyně Rút Bízková v Ozvěnách dne k sesuvům připomněla, že příroda bude ještě pracovat a musíme vyčkat. „V současné době máme vyhlášenou jednu výzvu v Operačním programu životního prostředí, která je celkem za 3,5 miliardy korun.“ Zástupci obcí se mají obrátit na krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí.

Vláda pak v pondělí projedná návrh navýšení financí na protipovodňová opatření o miliardu. Na nástroje proti záplavám mělo v letech 2007 až 13 původně směřovat v rámci druhé etapy programu Podpora prevence před povodněmi 10 a půl miliardy korun. V případě, že kabinet návrh odslouhlasí, vzroste suma na 11 a půl miliardy.

Třetí stupeň už jen v Lanžhotě

Velká voda na Moravě opadla a rozvodněné řeky se začaly už večer vracet zpátky do svých koryt. Třetí povodňový stupeň - tedy stav ohrožení momentálně platí už jen na jižní Moravě v Lanžhotě.

Původně měl dnes na Přerovsku a v okolí Hranic skončit vyhlášený stav nebezpečí. Nakonec ho ale hejtman Martin Tesařík prodloužil až do konce měsíce. Jde o čas na sčítání škod, které se musejí vyčíslit a státním úřadům nahlásit do týdne od skončení stavu nebezpečí. Hejtman termín posunul, protože ne všichni lidé z vyplavených lokalit se už dostali do svých domů.

Jde hlavně o Troubky, kde pod vodou zůstává asi desetina obce. Olomoucký kraj dál zásobuje Troubky potravinami, ze kterých armáda vaří záchranářům a lidem, jejichž domy jsou nejvíc zničené. Dnes také zhruba 40 dětí z Troubek odjede na čtrnáctidenní ozdravný pobyt do Vojtěchova na Bouzovsku.

Hejtmani a ministři

Jak uhradit škody způsobené velkou vodou - o tom dnes v Olomouci budou jednat ministři a hejtmani postižených krajů. Dále proberou také plány státu na budování dalších protipovodňových opatření a fungování záchranářů během povodní, uvedl šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání hejtmanů s ministry o povodních mluvil ve Světě o deváté i mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger

„Půjde už o jednání o financování těch povodňových škod a jejich odstranění. Proto ministr pro místní rozvoj, případně ministr průmyslu a obchodu ve vztahu k podnikům, ministr zemědělství ve vztahu k protipovodňové ochraně, tedy o tom, co stát plánuje. Integrovaný záchranný systém řídí ministerstvo vnitra, čili je zřejmé, proč bude na té schůzce také ministr vnitra."

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci postiženým hovořil před jednáním s ministry ve Světě o jedné Rádia Česko předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Ve Světě o jedné předseda Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek zdůraznil, že tématem dnešního jednání není prioritně řešení tohoto problému. „Otázka pomoci a definování koncových uživatelů pomoci to je skutečně věc, kterou by měl řešit ministr pro místní rozvoj.“

Hejtmani budou chtít garance, že se i přes hospodářskou krizi a nižší výnosy z daní v příštích letech nebude šetřit na protipovodňových opatřeních. Zároveň se má diskutovat o tom, jak povodňovým škodám zabránit. Podle Haška například není možné, aby protipovodňové stavby propříště blokovali jednotlivci, a v tomto duchu je třeba změnit zákony.

Milan Kopp, Lenka Šumová, Vladan Dokoupil, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme