Pohřešované děti dnes připomene Pomněnkový den

25. květen je Mezinárodním dnem pohřešovaných dětí. Linka bezpečí při této příležitosti již po sedmé pořádá veřejnou sbírku s názvem Pomněnkový den.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti

Děti | Foto: Tomáš Adamec

Vybrané peníze jdou na podporu linky, která už šestnáctým rokem bezplatně pomáhá dětem v nesnázích.

Symbolem sbírky se stal modrý kvítek pomněnky. Ten si lidé mohou koupit na ulici nebo ve vybraných obchodech. Odznáček s modrými květy stojí 30 korun.

Pomněnky bude nabízet i pražská nebo brněnská zoo, zájemci mohou linku bezpečí podpořit také posláním dárcovské sms.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka Sdružení Linka bezpečí Lucie Pešková v Ranním interview Radiožurnálu

Linka bezpečí pomáhá dětem na čísle 116 111 zcela bezplatně a je jim k dispozici 24 hodin denně, řekla Radiožurnálu ředitelka Sdružení Linka bezpečí Lucie Pešková.

„Děti se na ni mohou obracet zcela anonymně, což je pro ně důležité, protože pak dokáží hovořit zcela otevřeně o svých problémech.“

„Jinak samozřejmě je jim k dispozici také online Linka bezpečí, protože děti už nám dávno jenom netelefonují, je jim k dispozici chat a emailová poradna. Mohou nás také kontaktovat na poradně bezpečnějšího internetu,“ dodala Lucie Pešková.

Loni se pohřešovalo přes 8500 dětí

Z policejních statistik vyplývá, že v Česku se za uplynulý rok ztratilo přes 8 a půl tisíce dětí. Podle vedoucí linky Hany Petrákové 70 procent z toho byly případy opakovaných útěků z výchovných ústavů.

„Tím pádem samozřejmě to číslo nějakým způsobem naskakuje. My na Lince bezpečí jsme za loňský rok řešili zhruba 715 takovýchto případů a chci tady zdůraznit, že to jsou ty děti, které se ještě do těchto policejních statistik nedostávají.“

„Zejména z toho důvodu, že nám volají už v ten první den, kdy se na útěku ocitají, nebo o něm přemýšlejí, a tudíž ještě nejsou zahrnuté ve statistikách pohřešovaných dětí,“ upozornila Petráková.

Martina Spěváčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme