Žháři z Vítkova ukrývali nacistické materiály

Dvouhodinovým výslechem znalců na pravicový extremismus pokračoval v Ostravě proces se žháři z Vítkova. Experti potvrdili, že materiály, zabavené u obžalovaných v kauze Vítkov, propagují neonacismus. Policie při domovních prohlídkách našla mnoho tiskovin, časopisů i nahrávek hudebních skupin, které mezi sebou příznivci krajní pravice šíří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obhájci Petr Kausta a Pavel Pěnkava

Obhájci Petr Kausta a Pavel Pěnkava | Foto: Richard Piskala

Expert na skryté neonacistické symboly Michal Mazel u soudu potvrdil, že materiály propagovaly rasovou nesnášenlivost a dokonce i návod na žhářský útok:

„V zabavených materiálech jsou otevřeně rasistické, nenávistné texty s výzvami k násilí a zabíjení jiných etnik. Dokonce i s výzvami k něčemu podobnému, k čemu došlo právě ve Vítkově. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by někdo útočil na nějaký sklad. Má to být projev rasové války a rasová válka se vede proti lidem, proti nepřátelským rasám.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes byl odborník na extremismus Michal Mazel.

Materiály obsahovaly také utajené symboly, které jsou známé jen zasvěceným. „Pro moderní neonacismus je typické, že se snaží používat symboliku, která je známá jen příslušníkům konkrétního hnutí. Oni jsou si velmi dobře vědomi, že pokud by používali všeobecně známou symboliku, narazili by na docela masivní odpor veřejnosti. Takže si sami pro sebe přetransformovali třeba symboly, které používal hitlerovský režim,“ uvedl Mazel ve Stalo se dnes.

Někteří z mladíků se hájili tím, že věci pro ně nemají žádný význam, že k nim přišli náhodou na různých akcích. „Obecně mohu říct, že pokud má někdo opravdu rozsáhlé sbírky hudby, tiskovin a symbolů, které všechny vykazují jednoznačné známky toho, že mají spojitost s nacistickým nebo neonacistickým hnutím, a o nic jiného se nezajímá, tak se těžko dá tvrdit, že je to náhoda,“ řekl Mazel.

„Byli připravováni na to, aby zabíjeli. Jeden z obžalovaných doslova říkal, aby cikánům udělali nějaké zlo. Tady šlo o to udělat někomu nějaké zlo a nedej Bůh, aby se něco podobného opakovalo,“ uvedl politolog Zdeněk Zbořil, který u soudu také vypovídal.

Vítkovičtí žháři u soudu v Ostravě | Foto: Andrea Čánová

Obžalovaný se musel převléci

Podle státní zástupkyně obžalovaní naplánovali žhářský útok proti romské rodině na období, kdy neonacisté slaví narozeniny Adolfa Hitlera.

Obžalovaný Ivo Müller soudci řekl, že jeho komplic Lukeš chtěl udělat něco velkého. „Aby se zviditelnilo tohle hnutí nebo něco podobného,“ uvedl Müller.

Skryté symboly extremistů se již řešily dokonce přímo v jednací síni. Obžalovaný David Vaculík přišel v tričku s logem značky oblečení, kterou mají neonacisté v oblibě. Soudce mu nařídil, aby se převlékl.

Andrea Brtníková, pir, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme