Filharmonici mluví o zrušení ministerstva kultury

Netradiční koncert pod širým nebem na schodech pražského Rudolfina odehráli čeští filharmonici. S vyvěšenými transparenty za zády tak protestovali proti způsobu jmenování svého nového ředitele Václava Kasíka a postupu ministra Václava Riedlbaucha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká filharmonie  (ilustrační foto)

Česká filharmonie (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Jeden z hráčů České filharmonie Ivan Pazour Českému rozhlasu řekl, že podobných happeningů chtějí zorganizovat víc, dokud se jejich situace nevyřeší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pazour-happeningy.mp3

„Myslím si, že happeningy budou pokračovat. Celá záležitost rozhodně není vyřešena a my na ni chceme dále upozorňovat. Navíc už to není problém jen filharmonie, ale celé české kultury,“ konstatoval člen České filharmonie Ivan Pazour.

Problém eskaloval 7. května, kdy ministr kultury Václav Riedlbauch odvolal kvůli údajným nedostatkům v hospodaření tehdejšího ředitele Vladimíra Darjanina, ten předtím uvedl, že za Riedlbauchova vedení České filharmonie vznikl až osmdesáti milionový propad v rozpočtu. V ten den také na protest proti Darjaninovu odvolání filharmonici odmítl odehrát plánovaný koncert.

„Jde o to, jakým způsobem je obor kultury veden, jak je financován. Ač je to odvážné, tak se v této chvíli klaním k myšlence, aby se navrhlo zrušení celého ministerstva kultury,“ dodal Ivan Pazour.

Michaela Vetešková, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme