Squatteři se postavili za nájemníky domu v Truhlářské ulici

Squatterům, kteří museli loni v létě nedobrovolně opustit vilu Milada v pražské Libni a kteří pak našli dočasné bydliště v centru Prahy, končí jejich pobyt v domě v Truhlářské ulici 11. Tam jim jeho majitel umožnil za symbolickou korunu užívat tři byty a sklepní prostory, ve nichž provozovali hudební klub a společenské centrum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Squatteři Na Slupi 1

Squatteři Na Slupi 1 | Foto: Monika Horská

„Dostali jsme výzvu, abychom dům opustili, situace se však změnila. My jsme měli působit v této budově jako vosy, které měly vyštípat současné nájemníky. To se však nestalo, s nájemníky vycházíme dobře, majitelé budovy se stali obětí známých klišé, a to, že anarchisté jsou nepřizpůsobiví. Nájemníci jsou nejenom v tomto domě v dnešní době vystavováni velkému tlaku ze strany spekulantů,“ řekl mluvčí squatterů Jakub Polák.

Přehrát

00:00 / 00:00

skvoteri.mp3

Squatteři prostory primárně k bydlení nevyžívali, pořádali v nich však kulturní akce. Od počátečního nastěhování do budovy panovalo podezření, že majitel domu Petr Svinka je tam přesunul, aby mu pomohli odradit nájemníky od bydlení a dosáhl jejich vystěhování.

„Setrváme v aktivním odporu proti panu Svinkovi dalším. Uchovat si tyto prostory není náš hlavní zájem, v této chvíli jde o stávající nájemníky. Spekulace majitele domu jsou nepřípustné, zůstaneme a pomůžeme nájemníkům v tom, aby tato historická budova nebyla zbourána, či nijak komerčně pozměněna a zneužita,“ doplnil Polák.

Místopředsedu představenstva firmy Truhlářská reality, která dům vlastní, Viktor Vlček však slova o nastrčených squatterech popírá.

„Kdybychom chtěli použít squattery jako nástroje pro vystrnadění nájemníků, tak to uděláme přece úplně jinak a nastěhujme si tam nějaké tvrdší a nepřizpůsobivější anarchistické jádro. Když byli tito lidé vyhoštěni z vily Milada, tak jsem té slušné skupině dali možnost bydlet. Měli jsme s nimi podepsanou smlouvu na půl roku, a to, že tam jsou dodnes, je čistě věc naší benevolence,“popisoval Vlček.

„Dům chceme rekonstruovat a i nadále tam plánujeme byty, se současnými nájemníky jsem se asi před měsícem sešel, nastínil jsem jim plánované změny a nabídl jsem jim kompenzace. Bohužel na mé dopisy a výzvy jsem poté už od nich žádné odpovědi nedostal,“ uzavřel Místopředsedu představenstva firmy Truhlářská reality Viktor Vlček.

Jan Cigánik, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme