Dnes se dozvíme jméno nového šéfa Národní galerie

Ministr kultury by měl dnes odpoledne prozradit, kdo bude vést pražskou Národní galerii. Současný ředitel Milan Knížák už na začátku roku oznámil, že by chtěl galerii opustit koncem roku 2011, také proto ministerstvo kultury vyhlásilo už v únoru výběrové řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní galerie v Praze, Veletržní palác

Národní galerie v Praze, Veletržní palác | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Výběrová komise sestavená z českých i zahraničních odborníků o jednoznačně nejvhodnějším kandidátovi rozhodla už v dubnu. Poměrem deseti hlasů ke dvěma vybrala Jiřího Fajta.

Tento historik umění, který dřív vedl Staré sbírky Národní galerie, je autorem úspěšných výstav Magister Theodoricus a nebo Karel IV. císař z Boží milosti.

Před deseti lety odešel přednášet do Berlína, aby se - jak uvádí na svém blogu - nemusel přetahovat s autoritářským generálním ředitelem Knížákem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo povede po Milanu Knížákovi Národní galerii? Příspěvek Michaely Veteškové

Oproti očekávání si ale ministr kultury Václav Riedlbauch vzal čas na rozmyšlenou a rozhodl, že nového ředitele Národní galerie vybere na základě svého uvážení.

„Já si myslím, že ti, kteří byli přihlášeni, jsou všichni výsostní odborníci. A druhá kvalita nezbytná pro řízení takto velké organizace je řekněme zkušenost s řízením kolektivu a schopnost umět si poradit s takovým velkým rozpočtem.“

Ministr už dříve Českému rozhlasu řekl, že se s některými uchazeči o tento post sešel, včetně Jiřího Fajta.

Nový šéfem galerie by se mohl stát také další z účastníků konkurzu - ředitel Moravské galerie Brno Marek Pokorný. Body získává také tím, že má zkušenosti s vedením podobné, i když trochu menší instituce, než je Národní galerie.

A trojici horkých kandidátů tvoří také Vladimír Rösler. K tomuto poměrně neznámému jménu ministr dodal, že je to ekonom, pro kterého je výtvarné umění koníčkem.

Ministr se setkal také s dalšími dvěma uchazeči - historikem umění Richardem Drurym, který pochází z Velké Británie a dvacet let žije v Česku, a s ředitelem Sbírek starého umění Vítem Vlnasem. Také tito se mohou stát novými šéfy Národní galerie.

Verdikt se dozvíme ve tři hodiny odpoledne, hodinu po té, co se ministr Riedlbauch sejde s českou částí výběrové komise.

Michaela Vetešková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme