Ředitele Národní galerie vybere až nový ministr kultury

Ministr kultury Václav Riedlbauch nechá výběr ředitele Národní galerie na svém nástupci. Doporučí mu tři kandidáty: bývalého šéfa Sbírky starého umění NG Jiřího Fajta, současného ředitele Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Václav Riedlbauch na tiskové konferenci

Ministr kultury Václav Riedlbauch na tiskové konferenci | Foto: Tomáš Adamec

Riedlbauch se tak rozhodl po dohodě s premiérem Janem Fischerem, který ministrům doporučil nedělat v této době žádné závažné kroky. Původně chtěl ministr kultury oznámit kdo bude vést Národní galerii dnes odpoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr kultury Václav Riedlbauch nevybral nového ředitele Národní galerie.

Mezi přítomnými členy výběrové komise vládlo určité napětí. Členové s Riedlbauchovým rozhodnutím nesouhlasili.

Podle předsedy této komise - děkana Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Michaela Stehlíka měl Riedlbauch nového šéfa Národní galerie jmenovat už před volbami, protože výběrová komise naposledy zasedla a kandidáty s konečnou platností posoudila už 14. dubna. Poměrem hlasů 10:2 vybrala historika umění Jiřího Fajta, který před deseti lety v Národní galerii také pracoval. Stehlík také dodal, že ministr kultury měl dost času na výběr.

„Zdá se mi toto rozhodnutí být velice nešťastné pro Národní galerii, protože ten stav, ve kterém galerie je a který se bude ještě dál prodlužovat, nabude na významu,“ říká další člen komise – historik umění Zdeněk Felix.

Šance nových začátků je odložena

Změna by se měla podle členů komise týkat celé organizace Národní galerie. Galerie by měla dostat mezinárodní profil, měla by navázat důležité kontakty se zahraničím a měly by se zde pořádat důležité výstavy.

Dosavadní kandidáti se musí rozhodnout, zda budou dál čekat nebo od záměru ustoupí. Lidí, kteří jsou schopni tuto úlohu zastávat, je málo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Národní galerie.mp3

„Je to jen politická rošáda. A současná osoba generálního ředitele je už natolik problematická, že nemůže zastávat odbornou funkci a je pouze politickou figurou, která je chráněná svými příznivci,“ říká výtvarník Jiří David.

Jméno nového ředitele a nástupce Milana Křižáka, který už dříve oznámil, že bych chtěl na konci příštího roku odejít do důchodu, bychom se měli dozvědět v následujících měsících.

Igor Maňour, Michaela Vetešková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme