Exministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) si loni připsal na účet 82 milionů korun

Tuto sumu získal za prodej akcií firmy Viamont, která ovšem loni prodělala. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Ty získaly údaje o ziscích Aleše Řebíčka z nejnovějšího majetkového přiznání. O účty exministra dopravy se přitom už více než rok zajímá protikorupční policie a to z podnětu ministerstva financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslava Němcová (ODS), Aleš Řebíček (ODS) a Vojtěch Filip (KSČM) opouštějí sál

Miroslava Němcová (ODS), Aleš Řebíček (ODS) a Vojtěch Filip (KSČM) opouštějí sál | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

BIS, policie a česká rozvědka začala prověřovat Aleše Řebíčka už v době, kdy se stal ministrem dopravy a také v souvislosti s teplickým řádem Svaté Heleny a Konstantina. Kolem tohoto řádu se seskupovali lidé, kteří byli napojeni na ruský obchod, ukrajinský organizovaný zločin a bývalé příslušníky StB.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spurný.mp3

Policie ale hlavně prověřovala hospodaření firmy Viamont. Ta se z regionální firmy ve vlastnictví Aleše Řebíčka stala výrazným partnerem ministerstva dopravy v době, kdy byl Řebíček ministrem. „Zakázky Viamontu vylétly zhruba na 10 miliard,“ říká redaktor týdeníku Respekt Jaroslav Spurný.

V době, kdy byl Řebíček ministrem dopravy, kritizoval smlouvu, kterou ministerstvo uzavřelo za jeho předchůdce s firmou Kapsch. Nakonec sám s touto firmou uzavřel řadu dodatků ke smlouvě.

I těmito dodatky se zabývala protikorupční policie. „Dodatky jsou velmi neprůhledné a velmi nejasné. Jak tvrdí detektivové, ty smlouvy jsou natolik sofistikované, že se v nich nedá odhalit nějaký trestný čin. Něco, na čem by mohla policie pokračovat dál, pokud někdo nepromluví a neřekne, že v tom byla nějaká korupce a nějaké peníze,“ říká Spurný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondráčka.mp3

Na české politické scéně se objevily nováčci – strany TOP 09 a Věci veřejné. Ty mohou z hlediska propojování politiky a podnikatelských aktivit přinést jak nebezpečí, tak i naději, protože součástí jejich politických programů bylo korupci omezit.

„O nových stranách toho víme velmi málo. Nevíme, kdo jsou jejich sponzoři a jaké podnikatelské zájmy mohou být za nimi. Do této doby se lobbisté snažili ovlivnit politiky a politické strany z venku. Teď je otázka, jestli se nám náhodou nedostaly do parlamentu strany, které do značné míry ten lobbismus nepraktikují interně. O to víc je potřeba tyto strany zásadním způsobem sledovat,“ říká ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Václav Sochor, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme