Plzeň a Ostrava bojují o titul hlavního města kultury

V roce 2015 budou Evropskými hlavními městy kultury belgické Mons a jedno z dvojice českých měst – Ostrava nebo Plzeň. Už brzy se bude rozhodovat o tom, kdo z obou finalistů titul získá. Města se nyní předhánějí v nabídce kulturních akcí, své prezentace nabízejí třeba i v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeň

Plzeň | Foto: Západočeské muzeum
Přehrát

00:00 / 00:00

Ozvěny dne.mp3

„Projekt určitě pomůže Plzni zviditelnit se, zlepšit komunikaci mezi lidmi a mezi kulturními aktéry,“ řekl ředitel projektu Plzeň 2015 Milan Svoboda.

Ostrava 2015 | Foto: ostrava2015.cz

„Pro Ostravu by bylo důležité, kdyby titul získala, protože by byla známá po celé. Ve městě, v němž kultura přímo vzniká a není jen konzumovaná, by to znamenalo i prostor pro další práci tvůrců a sebevědomí obyvatel,“ uvedl ředitel projektu Ostrava 2015 Čestmír Kopecký.

Obě města plánují v souvislosti s kandidaturou na titul hlavního města kultury řadu investic do kulturních zařízení, například do výstavby hudebního sálu v Ostravě či nového divadla a budovy Západočeské galerie v Plzni.

O vítězi bude rozhodovat panel porotců složený z českých zástupců jmenovaných ministrem kultury a zahraničních odborníků jmenovaných evropskými institucemi.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme