Benešová se má za 'justiční mafii' omluvit pouze Grygárkovi

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se má omluvit za výrok o justiční mafii. Ale jen jedinému ze skupiny žalobců a právníků, které tak označila - Liboru Grygárkovi. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Praze. Žalobu dalších čtyř lidí zamítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marie Benešová

Marie Benešová | Zdroj: ČTK

Omlouvat se Benešová nemusí například současné nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké a exministrovi spravedlnosti Pavlu Němcovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudce Vojtěch Cepl vysvětloval důvody svého rozhodnutí v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Soudce Vojtěch Cepl tak dospěl k stejnému závěru, jako napoprvé, před dvěma lety.

Nestandardní a netransparentní zásahy žalobců do případů bývalého předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka a katarského prince se podle něj skutečně prokázaly.

„Byly zjištěny nedovolené intervence, byla zjištěna profesní šikana, byla zjištěna zneužití delegace a zejména byly zjištěny kombinace těchto prostředků. Paní žalovaná má právo se v rámci demokratického diskurzu vyjadřovat, hodnotit probíhající řízení, jakož i vyjadřovat se k osobám, které jsou za řízení zodpovědny,“ řekl Cepl. Odůvodnění rozhodnutí četl téměř dvě hodiny.

Omluvu má Benešová podle soudu zaslat Grygárkovi dopisem a zároveň ČTK ve formě tiskové zprávy. „Tam byla zjištěna jediná věc, že nechtěl (Grygárek), aby se kauza Jiřího Čunka projednávala v Čechách v obvodu jeho působnosti, a to bylo jediné, k čemu se vyjadřoval poté, co k tomu byl dotazován,“ vysvětlil Cepl.

Dnešní rozhodnutí je ale nepravomocné a právní zástupci neúspěšných žalobců už potvrdili, že se proti němu odvolají. Případem by se tak opět zabýval Vrchní soud v Praze.

Žalobci budou znovu žádat vyloučení Cepla z procesu

Stínovou ministryni za ČSSD Benešovou v lednu 2008 společně zažalovali Vesecká, Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, Vesecké náměstek Karel Černovský, náměstek pražského vrchního státního zástupce Grygárek, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal a státní zástupce Arif Salichov.

Benešová o nich totiž v prosinci 2007 ve vysílání Českého rozhlasu řekla, že fungují jako zákulisní justiční mafie, která se justici snaží plně ovládnout, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury. Podle ní se snažili ovlivnit vyšetřování kauz bývalého předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka.

Vojtěch Cepl | Foto: ČTK

Před dvěma lety padlo u pražského krajského soudu rozhodnutí, že se Benešová musí omluvit pouze Grygárkovi, který neměl s případem nic společného. Ostatním žalobcům omluvu adresovat nemusela, protože její výroky byly podle Cepla „expresivní, vyhrocené, ale v zásadě pravdivé“.

Proti rozsudku se tehdy odvolaly obě strany sporu a vrchní soud jim vyhověl. Případ měl dostat na stůl jiný soudce. Ústavní soud ale rozhodl, že kauza připadne znovu Vojtěchu Ceplovi. V druhém kole sporu už nefigurovali žalobci Coufal a Salichov, kteří loni v dubnu vzali své žaloby zpět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhvoror s advokátem Jaroslavem Ortmanem v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Podle Petra Tomana, právního zástupce exministra Němce, se Cepl v dnešním rozhodnutí s námitkami vrchního soudu vůbec nevypořádal.

„Situace byla taková, že byly provedeny určité důkazy minule a on tyto důkazy vyhodnotil svým rozsudkem. Dnes žádný nový důkaz nepřibyl, a přesto je rozsudek stejný. Vrchní soud podle mého názoru nemůže rozhodnout jinak, než rozsudek opět zrušit,“ podotkl Toman.

Kučerův advokát Jaroslav Ortman Radiožurnálu řekl, že se Kučera v odvolání bude znovu domáhat i vyřazení soudce Cepla z procesu.

„Pan doktor Cepl byl místopředsedou právní komise Unie svobody, to znamená, že byl v přímém kontaktu s panem Němcem, které byl předsedou komise. Pan Cepl to měl říct hned na začátku sporu a ne si to nechávat až na konec. Dnešní verdikt byl apologetikou jeho předchozího rozhodnutí,“ uvedl Ortman.

Benešová si za výroky dál stojí

Sama Marie Benešová si za svým tři roky starým vyjádřením o zákulisní justiční mafii dál stojí. Dnešní argumentaci soudce Cepla chválila.

„Bylo to brilantní muselo mu to dát hroznou práci, protože se tam zabýval vším, co se vůbec dalo předpokládat, že se ve věci odehrálo. Pečlivě to rozebral a tak to precizoval, že pochybuji, že tam protistrana bude mít nějaké argumentační možnosti,“ uvedla Benešová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze takzavné justiční mafie hovořil na Rádiu Česko komentátor Respektu Ondřej Kundra

Zapravdu jí dává i komentátor týdeníku Respekt Ondřej Kundra. Ve vysílání Rádia Česko uvedl, že byť Marie Benešová použila expresivní výrazy, při vyjmenování lidí, kteří podle ní nestandardními postupy zasahovali do nezávislého vyšetřování, se nemýlila.

„Jsem přesvědčen, že k tomu došlo zcela jistě v jednom případě, a to bylo právě v tom zastavení bývalého vicepremiéra Čunka, které souviselo přímo s existencí vlády. Kdyby případ nebyl tenkrát zastaven a Čunek šel k soudu, tak to pro tehdejší koalici znamenalo téměř jistě její pád,“ připomněl Kundra.

Aby tehdejší premiér Topolánek nemusel Čunka odvolávat, zasáhly podle Kundry do případu právě nestandardní kroky justičních funkcionářů. „Co jiného je, když se tihle lidé scházejí po pizzeriích a například místopředseda Nejvyššího soudu říká, že spravedlnost musí jít stranou, protože jde o existenci vlády,“ podotkl komentátor.

Renáta Prátová, Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme