Vláda už nebude měnit smlouvy o pozemcích pro D11

Vláda nebude měnit smlouvy s majitelkami pozemků pod budoucí dálnicí D11 u Hradce Králové Ludmilou Havránkovou a Jaroslavou Štrosovou. Do uzavření dohod zbývá týden. Pokud do tohoto termínu nebudou smlouvy podepsané, vláda podle premiéra Jana Fischera přistoupí k vyvlastnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer (uprostřed) krátce před zasedáním vlády.

Premiér Jan Fischer (uprostřed) krátce před zasedáním vlády. | Foto: Tomáš Adamec

Kabinet se dnes seznámil se stavem jednání o těchto pozemcích. Premiér po zasedání prohlásil, že další vyjednávání už nepřipadá v úvahu.

„Buďto se na tom dohodneme a samozřejmě druhá strana bude připravena sjednat dohodu celou, prostě za všechno, co vláda nabízela, tomu jsou dveře otevřené, pokud nikoliv, tak jedeme dál ve vyvlastnění. Znova o ničem jiném vláda vyjednávat nebude,“ uvedl Fischer.

Konečný termín je 21. června

Zatímco se statkářkou Havránkovou, které patří drtivá většina potřebných pozemků, se stát již více méně dohodl, komplikací zůstává malý pozemek Havránkové sestry Štrosové. Její právní zástupce David Štros před několika dny uvedl, že půda, kterou stát jeho klientce výměnou nabízí, je nepřístupná.

Právě kvůli problémům s pozemky Štrosové vláda před několika týdny rozhodla o vyvlastnění všech dotčených pozemků včetně těch, které patří Havránkové. Minulý týden sice kabinet své rozhodnutí pozastavil, konečný termín ale stanovila na 21. červen. Podle Štrose je téměř nemožné vyřešit celou záležitost do týdne.

Takzvaná kauza Havránková se táhne už více než 16 let. Dálnice D11 kvůli ní končí tři kilometry před Hradcem a těžká doprava stále jezdí přes okolní obce.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme