Přehráváním policejních záznamů z místa činu pokračoval proces se žháři z Vítkova

Žháři z Vítkova dnes znovu stanuli před trestním senátem. U Krajského soudu v Ostravě totiž pokračovala další část ostře sledovaného procesu se čtveřicí pravicových radikálů, kteří hodili zápalné lahve do domku rómské rodiny a před trestním senátem se zodpovídají z pokusu o rasově motivovanou vraždu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před soudní síní

Před soudní síní | Foto: Andrea Brtníková

Proces dnes pokračoval přehráváním policejních záznamů z místa činu. „Přímo v jednací síni jsme viděli videozáznam, na kterém kriminalista přesně popisoval stopy i pohledy, ze kterých shořelý dům snímá. Nicméně i tento důkaz vyvolal v jednací síni velké diskuse,“ uvedla na Rádiu Česko reportérka Andrea Čánová, která případ sleduje.

Obhájci podle ní ale videozáznamy zpochybňovali - nelíbilo se jim, že jde o sestříhanou verzi a dožadovali se celého videa. Státní zástupkyně to ale odmítla kritiku rázně ukončila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnešní den procesu se žháři z Vítkova přiblížila na Rádiu Česko reportérka Andrea Čánová.

Na dnešním jednání promluvili i dva obžalovaní. Oba prohlásili, že video prokazuje, že v domku nebyla cenná elektronika, počítače, videa a tak dále, jak tvrdí poškození. „V pozadí této námitky je podle mě snaha snížit výši odškodného, kterou rodina požaduje,“ dodala k tomu Čánová.

Atmosféra v soudní síni je podle ní stále napjatější a vyostřenější. „Přibývá slovních přestřelek mezi obhájci, zmocněnci a státní zástupkyní,“ uvedla.

Jako příklad zmínila reakci advokáta Pavla Pěnkavy při promítání videa. Ten podle ní zdůraznil záběr na shořelou postel, na které spala malá Natálka. Podle něj je zjevné, že postel nebyla přímo pod oknem, do kterého obžalovaní hodili jednu ze zápalných lahví.

„Podle něj je tak jasné, že dítě nemohla přímo popálit zápalná láhev. Advokát doslova prohlásil, že rodiče tam děvčátko zapomněli a proto utrpělo tak vážná zranění. Zmocněnci rodiny to považují za nehorázné a nemorální tvrzení, obhájce ale na tom trvá,“ přiblížila Čánová.

Zítra soudce předvolal další svědky. Má vypovídat velitel hasičů, který řídil přímo zásah ve Vítkově při požáru domku. Soudce také avizoval, že se budou řešit zabavené předměty při domovních prohlídkách. Jde o věci z neonacistických sbírek, které u sebe pravicoví radikálové měli.

„V pátek mají přijít na řadu odposlechy telefonátů, které kriminalisté pořídily při sledování obžalovaných,“ přiblížila na Rádiu Česko Andrea Čánová, která přelíčení sleduje.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme