Ústavní soud vyhověl stížnosti na nepřiměřeně dlouhý proces

Ústavní soud dnes vyhověl stížnosti Lubomíra Slunského potrestaného za rozsáhlé podvody šesti a půl lety vězení. Slunský si stěžoval na nepřiměřenou délku trestního řízení. Trvalo téměř 16 let od spáchání činu, než Krajský soud v Ostravě vynesl v jeho případu první rozsudek. Podle Ústavního soudu tím bylo porušeno jeho právo na projednání případu v přiměřené lhůtě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Slunský jako jeden ze dvou pachatelů na začátku 90. let vylákal z vylákal z bank desítky milionů korun a uzavřel leasingové smlouvy na stroje za další desítky milionů. Celkem tak dvojice podvodně získala 220 milionů korun,“ uvedla spolupracovnice Radiožurnálu Vlasta Gajdošíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlasta Gajdošíková o stížnosti Lubomíra Slunského Ústavnímu soudu.mp3

Projekt, na který si podle jejích slov dvojice pachatelů půjčila peníze, spočíval v modernizaci výroby plastových karet, kterou si Lubomír Slunský nechal patentovat. Podnik ale nikdy nezačal.

„Slunského nejprve uznal vinným Krajský soud v Ostravě a pak i Vrchní soud v Olomouci. Nepomohlo mu ani dovolání k Nejvyššímu soudu,“ dodala Vlasta Gajdošíková.

Odsouzený se obrátil se stížností na nepřiměřenou délku procesu na Ústavní soud, který poukázal na to, že jen přípravné řízení před zahájením procesu trvalo osm let. Částečně je protahoval sám obviněný tím, že se přibližně rok ukrýval na Slovensku. Policistům také dlouho trvalo, než získali dostatek podkladů a informací.

Případem se nyní bude znovu zabývat Vrchní soud v Olomouci. Nové řízení by mohlo Lubomíru Slunskému přinést například mimořádné snížení trestu pod dolní hranicí trestní sazby.

Vlasta Gajdošíková, Michaela van Erne, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme