Statistický úřad má vést rektorka Iva Ritschelová

Český statistický úřad má po Janu Fischerovi vést rektorka ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Iva Ritschelová. Prezidentovi její jmenování navrhla úřadující vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iva Ritschelová.

Iva Ritschelová. | Foto: www.ujep.cz

Premiér Jan Fischer už před týdnem oznámil, že za svého nástupce navrhne odborníka, který v současnosti nepůsobí v Českém statistickém úřadě. Podle něj se má jednat o schopného manažera a nestraníka.

Iva Ritschelová se specializuje na obory, jako jsou environmentální ekonomie a politika a makroekonomické aspekty tvorby a ochrany životního prostředí. Do funkce rektorky univerzity byla zvolena před čtyřmi lety. Tento rok jí tedy končí funkční období. Její působení na univerzitě se neslo především ve znamení přestavby areálu bývalé ústecké nemocnice na univerzitní campus. Během čtyř let se rektorce Ritschelové podařilo na tyto účely sehnat asi 1,5 miliardy korun.

Statistika by pro ni byla návratem k jejímu původnímu oboru. Pokud její nominaci prezident Klaus potvrdí, nahradí Iva Ritschelová na postu předsedy Českého statistického úřadu současného premiéra Jana Fischera.

„Pracoval jsem se seznamem čtyř, pěti kandidátů. Měl jsem příležitost se všemi mluvit a vše jsem samozřejmě konzultoval s prezidentem republiky. Jsem hluboce přesvědčen, že paní docentka Ritschelová naplňuje parametry odborné, manažerské i parametr u této pozice velmi zásadní, tedy velmi striktní politické nezávislosti,“ uvedl po zasedání vlády Fischer.

Jana Zemanová, Veronika Kindlová, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Jan Piroch, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme