Dluhy za liberecký šampionát má podle věřitelů uhradit stát

Lidé, kteří dodávali nejrůznější služby a zboží pro loňské Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v mnohých případech dodnes nedostali zaplaceno. Dluhy zřejmě přesahují 100 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS Liberec 2009 - skoky

MS Liberec 2009 - skoky | Foto: Petr Gerhardt

Věřitelům už dochází nejen trpělivost, ale také peníze v jejich firmách. Dnes se proto obrátili na premiéra Jana Fischera a požadují, aby se vláda vyjádřila k závěrečné hodnotící zprávě a zaujala vstřícný postoj k jednání o dluhu.

Sdružení věřitelů zastupuje jednatel společnosti RZA Solutions Vojtěch Hlaváček, který tvrdí, že částečnou zodpovědnost za dluhy šampionátu nese stát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupce věřitelů Vojtěch Hlaváček hovoří o dluzích libereckého šampionátu.mp3

„Takhle velká sportovní akce byla akcí především města Liberce, Lyžařského svazu, a třetího zásadního hráče, a tím byl právě stát, vláda, která se zprvu zásadně podílela na konání šampionátu,“ tvrdí Hlaváček.

Problém je však ve smlouvách, které věřitelé nepodepisovali se státem, ale s občanským sdružením OC FIS. Všechny subjekty, které se na pořádání šampionátu podílely, se tak můžou distancovat a odpovědnost přenášet na občanské sdružení, které ale nemá právní záruky a nyní není schopno plnit svoje závazky.

„Nikdo z nás by neposkytoval své služby takovému právnímu subjektu bez stoprocentní zálohy, jestliže bychom nevycházeli z faktu, že tam byla angažovanost všech tří subjektů. 99 procent pohledávek vzniklo s pořadatelskou částí po finální inspekci FIS,“ říká Hlaváček.

MS Liberec 2009 | Foto: Radana Schaeferová

V otevřeném dopise premiérovi věřitelé píší, že mistrovství bylo "vnímáno" jako akce pořádaná Českou republikou. To, že to tak bylo vnímáno, ale neznamená, že to tak bylo i podle paragrafů.

„Vycházíme z toho, že ministerstvo si podmínilo dotaci personální výměnou v této organizaci. Navíc tehdejší premiér dal při finální inspekci, po které jsme začali poskytovat služby, záruku prezidentu FIS Kasperovi o tom, že se vláda postará o zajištění finanční stránky šampionátu,“ upřesňuje zástupce věřitelů libereckého šampionátu.

Občanské sdružení figuruje v kauze účelově, říkají věřitelé

Podle Hlaváčka se jedná o chytře vymyšlenou konstrukci, ve které figuruje účelové sdružení, které nemá žádný majetek, zřídilo jej město jako statutární orgán společně s Lyžařským svazem. Stát zde podle věřitelů hraje roli jakéhosi donátora.

Problémy s placením se objevily v průběhu konání šampionátu a v období prvních splatností faktur po šampionátu. Věřitelé se podle Hlaváčka nespoléhali na to, že by stát v případě problémů dluhy zaplatil.

„Pokud bychom vycházeli jenom z toho, že budeme obchodovat s tímto sdružením, tak by nikdo z nás ty služby neposkytoval. Ale nebylo to kalkulováno tak, že uděláme svoji práci a budeme čekat na to, že to stát zaplatí,“ míní Hlaváček s tvrzením, že pro věřitele byla rozhodující Topolánkova garance.

Ačkoliv měli věřitelé informace, že se bude zprávou zabývat premiér Jan Fischer, k jejímu projednání tímto kabinetem už pravděpodobně nedojde. V takovém případě očekávají věřitelé, že se problému chopí vláda nová.

Dlužná suma však nemusí být konečná

„Mohlo by to být až o 40 miliónů víc, kdyby tam byly zaplaceny i poplatky a různé náhrady škod, protože ty peníze měly být uhrazeny před 15 měsíci,“ upozorňuje reportér ČRo Ondřej Suchan, který kauzu dlouhodobě sleduje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Suchan hovoří o MS v lyžování v Liberci ve Světe o jedné.mp3

Věřitelů je celkem 83, jedná se o firmy, které zajišťovaly dopravu, catering, nebo například výrobu maskota. Nyní se mnohé z těchto firem dostávají do platební neschopnosti.

Dlouhodobě se mluvilo o tom, že by šampionát mohl být finančně neúspěšný. Půl roku před jeho začátkem však přišla finanční pomoc od státu ve výši 189 miliónů korun.

„Všichni se domnívali, že tato částka uhradí veškeré závazky. Nakonec se ukázalo, že tomu tak není. Organizátoři v čele s Kateřinou Neumannovou to sváděli na to, že nepřišlo tolik diváků kvůli negativní mediální kampani,“ říká Suchan.

Šampionát měl původně stát kolem 450 miliónů korun, bez výstavby areálu, která spolkla přes dvě miliardy korun. Částka za organizaci byla přesažena o více než 100 miliónů.

Věřitelé si nechali udělat právní analýzu, která říká, že stát převzal za šampionát garanci. Kromě toho poukazují na kontroverzní dosazení Kateřiny Neumannové do čela šampionátu. Neumannová měla být původně jen jeho tváří, stala se však hlavním manažerem.

Kateřina Neumannová | Foto: Alžběta Švarcová

„Spekuluje se o tom, že jako poradce tam fungoval její manažer Josef Jindra a ten možná řídil celý šampionát. On měl ty manažerské schopnosti. Tenkrát se to řešilo méně, než se mělo,“ myslí si Suchan.

V současné době se řeší, jestli nedošlo k předražení šampionátu. Měla by to ukázat závěrečná zpráva Ministerstva školství a Ministerstva financí, která by také měla odhalit, zda nebyli upřednostňováni někteří věřitelé, případně zda už při uzavírání smluv nebylo jasné, že je nebude z čeho uhradit. Zpráva však měla být hotová už vloni v listopadu.

Vzhledem k plánované koalici je podle Ondřeje Suchana nereálné, že by se stát závazků ujal. „Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že liberecký šampionát je Temelínem českého sportu, a že si nedokáže představit, že by měl stát závazky uhradit. Stejně tak se vyjadřují i ostatní strany.“

Vedení šampionátu v čele s Kateřinou Neumannovou s věřiteli nekomunikuje. Stejně tak Svaz lyžařů, který tvrdí, že nemá dostatek informací o konečném hospodářském výsledku. S věřiteli komunikuje pouze stát a město Liberec, zatím však bez výsledku. Věřitelé proto na dnešní tiskové konferenci naznačili, že osloví i Liberecký kraj.

Ondřej Suchan, Václav Sochor, Aneta Vojtěchová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme