Železničáři odklízejí následky nehody vlaku, trať je částečně průjezdná

Záchranáři i železničáři dál pracují na odklízení následků nehody osobního vlaku typu City Elefant v Ústí nad Labem, při které zahynul strojvůdce a dalších jedenáct lidí bylo zraněno. Trať mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi je stále neprůjezdná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehoda vlaku v ústecké čtvrti Vaňov

Nehoda vlaku v ústecké čtvrti Vaňov | Zdroj: ČTK

Jak Radiožurnálu řekl Jan Kučera z Drážní inspekce, nehoda se stala před 17. hodinou. Souprava podle stop vykolejila na výhybce, naklonila se doleva a po desítkách metrů předním vozem narazila do betonové zdi.

„Při nehodě bylo zraněno větší množství cestujících a došlo k většímu poškození jednotky City Elefant,“ uvedl Kučera.

U vlaku se třemi vagóny zasahovali záchranáři a několik jednotek hasičů. Jejich mluvčí Lukáš Marvan Radiožurnálu potvrdil, že nehodu nepřežil jeden člověk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z místa nehody se do vysílání přilásila reportérka ČRo Dagmar Cestrová

“Máme hlášeno od záchranky, že jeden člověk je mrtvý, dva těžce zranění, čtyři středně zranění a pět lehce,“ uvedl Marvan. Podle něj je mrtvým strojvůdce vlaku.

Reportérka ČRo z místa nehody uvedla, že na kolejích zůstal stát pouze jeden vagon, zbylá část vlaku se převrátila. Zcela zdemolovaná byla lokomotiva, betonová zeď ji doslova rozpárala. Část podvozku se utrhla a zůstala ležet asi deset metrů před soupravou.

Podle náměstka generálního ředitele Českých drah Jiřího Koláře se příčina nehody vyšetřuje. “Můžeme spekulovat o technické závadě vlaku, o technické závadě na zabezpečovacím zařízení, nemůžeme v první fázi vyloučit ani lidský činitel,“ řekl Kolář.

Drážní inspekce už sečetla škody, které nehoda způsobila. Jde o částku 65 milion korun, z toho 50 milionů korun na samotné soupravě a 15 milionů na železniční trati. Vykolejený vlak smetl i závory a trolejový sloup.

Trať zůstává uzavřená, vlaky nabírají zpoždění

S odstraněním trosek pomáhá speciální vyprošťovací vlak, který přijel z Děčína. Železničáři se snaží zprovoznit alespoň jednu z kolejí. „Máme zajištěno 10 autobusů náhradní autobusové dopravy a dálkovou, tedy rychlíkovou dopravu odkláníme přes druhou stranu Labe. Čekáme na vyjádření generální inspekce, abychom co nejrychleji mohli zprovoznit druhou kolej a tím pádem provoz po jedné koleji z Ústí do Lovosic,“ uvedl Kolář.

Kvůli nehodě policie uzavřela souběžnou silnici mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi. V Ústí nad Labem se proto vytvořily husté kolony, policie už ale uzavírku otevřela.

Havárie v Ústí nebyla v pondělí jedinou, kterou musí České dráhy řešit. Po 18. hodině vykolejil nákladní vlak na nádraží v Mladé Boleslavi. Tato nehoda se obešla bez zranění, zastavila ale železniční provoz ve směru na Bakov nad Jizerou. Cestující přepravovaly autobusy.

Martin Hromádka, Katarína Brezovská, Dagmar Cestrová, Jana Gulda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme