Na léčbu drogově závislých chybí minimálně 70 milionů korun

Nový protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který byl dnes jmenován, chce přesvědčit politiky, aby se problematika boje proti drogám dostala i do programového prohlášení vlády. Vobořil také plánuje zlepšit komunikaci mezi jednotlivými ministerstvy, institucemi a nevládními organizacemi. Jeho cílem je snížit počet uživatelů heroinu a marihuany a omezit užívaní tabáku a alkoholu u dětí a mladistvých. Podle něj ale na prevenci a léčbu drogově závislých chybí minimálně 70 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

narkoman, jehla, drogy (ilustrační foto)

narkoman, jehla, drogy (ilustrační foto) | Foto: Free Stock Photos

Vobořil chce přesvědčit nový kabinet Petra Nečase, aby dal na prevenci více peněz. Předchozí vlády podle něj totiž seškrtaly rozpočet, ze kterého se hradila prevence a léčba, ze 150 na 82 milionů korun.

„Znamená to, že se škrtalo nejen v poslední době, ale i v době ekonomického růstu. Všechna zařízení, která se léčbou a prevencí zabývají, jsou téměř krachující, některá již neexistují, protože byla zavřena k 1. lednu a pokud to takto bude pokračovat, celá situace se ještě prohloubí. V tuto chvíli na léčbu a prevenci chybí minimálně 70 milionů korun,“ říká Vobořil.

Vobořil chce v této oblasti také zpřísnit legislativu. Na rizika užívaní alkoholu u dětí upozorňuje i Stanislava Pánová z ministerstva zdarovotnictví:

„Například alkoholismus způsobuje i řadu dalších postižení jiných orgánových systémů. To představuje do budoucna obrovské náklady na zdravotní péči, které jsou skryté, protože pacienti alkoholici čerpají nejen péči psychiatrickou, ale i péči interní, gastroenterologickou a další.“

Jan Piroch, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme