Nálepky na dveřích restaurací nic nezmění, tvrdí známá bojovnice proti kouření

Novela takzvaného protikuřáckého zákona, která ode dneška platí v Česku, podle mnohých odborníků bojuje proti tomuto zlozvyku pouze na papíře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákaz kouření

Zákaz kouření | Foto: Tomáš Adamec

Z původně zamýšleného plošného zákazu kouření na veřejných místech zůstaly jen samolepky, které musí majitelé restaurací vylepit, aby návštěvníci poznali, jestli je možné si tam zapálit, nebo ne.

Norma navíc povoluje i kouření na zastávkách, pokud nejsou zastřešené, což dosud možné nebylo.

Přehrát

00:00 / 00:00

MUDr. Eva Králíková a senátor Jaroslav Kubera v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Za nedostatečnou takovouto podobu zákona považuje i lékařka 1. lékařské fakulty UK Eva Králíková, která se věnuje léčbě závislosti na nikotinu. Podle ní nálepky na dveřích restaurací nic nezmění; v uzavřených veřejných prostorách by měl platit plošný zákaz kouření.

„Pasivní kouření není jenom zápach, ale je to něco, co způsobuje nemoci a úmrtí. V zemích, kde se nekouří ve všech uzavřených veřejných prostorách, včetně restaurací, v podstatě druhý den začaly klesat například akutní infarkty myokardu, a to průměrně – z 11 zemí – o 17 procent.“

„No a pět a půl tisíce lidí v České republice by nemuselo mít akutní koronární syndrom, kdyby se v restauracích nekouřilo,“ zdůraznila Králíková v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Novou úpravu pravidel pro kouření na veřejnosti naopak obhajuje senátor za ODS Jaroslav Kubera, který novelu považuje za velmi vyváženou.

„Ten zákon, jak je nastaven, nebrání vzniku nekuřáckých restaurací, a je jich bohudík čím dál víc, a já jsem tomu rád, a současně nebrání, aby ten, kdo si jde do hospody na pivo nebo na kávu a chce si zakouřit, si zakouřil,“ uvedl Kubera.

Eva Králíková ale namítla, že i zaměstnanci restaurací mají právo na zdravotně nezávadné pracovní prostředí.

„Zaměstnanci mají zcela jistě právo na prostředí bez kancerogenních a mutagenních látek. Většina servírek a vrchních podle průzkumu našich mediků si přeje, aby byli v nekuřáckém prostředí, i když jich poměrně hodně kouří. Ale bojí se to říct svému zaměstnavateli, protože tam rádi pracují a mají tu práci rádi.“

Veronika Sedláčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme