Úřady začaly kontrolovat samolepky na dveřích restaurací

Přesně týden už platí novela takzvaného protikuřáckého zákona. Restauracím uložila povinnost označit dveře provozovny samolepkou, která určuje, jestli se uvnitř smí nebo nesmí kouřit. Živnostenské úřady už začaly s kontrolami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

u vchodu do nekuřácké restaurace

u vchodu do nekuřácké restaurace

V prvních červencových dnech inspektoři přimhouřili oči a restauratéry jen informovali o povinnosti, která pro ně začala platit. Po týdnu ale doba hájení skončila.

Jsme v centru Prahy, kousek od Karlova náměstí v polozaplněné restauraci se zahrádkou. Na stolcích leží popelníky a někteří hosté drží v prstech zapálenou cigaretu. Dvě dámy na dotaz servírky, co si dají k pití, ukazují své průkazy. Kontrola začíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž-kouření-živ.úřad-kontrola.mp3

Po chvíli přichází sympatická blondýnka s hromadou dokumentů. Samolepky podle protikuřáckého zákona totiž živnostenský úřad neprověřuje samostatně, ale vždycky v rámci prověření i dalších povinností. Jedna taková kontrola trvá klidně i dvě hodiny.

Stačí černobílá kopie

Paní provozní v této restauraci ale může být v klidu. Přinejmenším stran protikuřáckého zákona svou povinnost splnila. Na dveřích má vylepenu alespoň černobílou kopii piktogramu, který signalizuje, že jsou zde stavebně oddělené prostory pro kuřáky i nekuřáky.

Samolepku v barevném provedení si chtěla pořídit, ale v žádném papírnictví v okolí nepochodila. A tak provizorně na vchodové dveře vylepila piktogram stažený z internetu. Barevnou nálepku v rozměrech přesně podle požadavků zákona, si objednala také přes internet. Dorazit by měla do konce týdne.

Že by povinná samolepka se smíšenými prostorami restauraci odradila návštěvníky, se paní provozní nebojí. „Většinou máme stálou klientelu, která ví, že nekuřácká část je dole a kuřácká část nahoře,“ řekla.

Podobné kontroly jako byla ta dnešní čekají i další restaurace. Za porušení povinnosti označit správně provozovnu hrozí i pětitisícová sankce.

Martin Drtina, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme