Národní muzeum se za rok uzavře. Kvůli rekonstrukci

Národní muzeum Praha bude od příštího léta kvůli rekonstrukci zavřené. Půjde vůbec o historicky první tak rozsáhlou opravu této budovy, do které každý den proudí desítky návštěvníků. Jde o nejobsáhlejší muzeum v republice, ve kterém je čtrnáct milionů různých exponátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní muzeum

Národní muzeum | Foto: Hynek Bulíř

Už před třemi lety začala z fasády Národního muzea odpadávat část sochařské výzdoby. A už před čtyřiceti lety musela být jedna z věží budovy podepřena. „Když se razilo metro, tak tady došlo k havarijní situaci. Došlo k propadu a věž směrem do Václavského náměstí musela být tenkrát vyheverována,“ vzpomíná památkář Pavel Jerie. Právě on dohlíží na opravu této národní kulturní památky. A ukazuje bolavá místa domu z roku 1890.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chystané opravy Národního muzea sleduje Michaela Vetešková.

„Budova byla z velké části postavena pro letní provoz. Dodatečně bylo uděláno ústřední vytápění. Velice primitivním a provizorním způsobem byla elektrifikována, protože původně zde bylo plynové osvětlení, ale jako celek budova nikdy zásadní opravou neprošla,“ připomíná Jerie.

Osobně má obavu z toho, co při opravě staré neudržované budovy stavebníci ještě objeví. „Je to velice problematická otázka výměny oken, které sem byly vsazovány předtím, než tam udělali bohatou kámen-imitující fasádu, teď jde o to, aby se nemusely všechny okenní otvory vysekávat a zdevastovat.“

Vylepšit původní koncept

Na přípravě opravy Národního muzea se ale podle něj už dlouho spolupracuje s projektanty a investory. „My jsme v podstatě, ale v dobrém, limitováni tím, že budova je národní kulturní památkou. Byla na sklonku 19. století postavena architektem Šulcem pro muzejní účely. A byla postavena dobře. Nechceme nijak původní koncept měnit. Chceme ho pouze doplnit tak, aby muzeum sloužilo 21. případně 22. století,“ zdůrazňuje šéf Národního muzea Michal Lukeš.

Návštěvníci vstoupí do slavnostního vestibulu a z něj mohou sejít do suterénu. Tam byl mělo být sociální zázemí, kávu si budou moci vypít v přízemí, ale v jeho levé části a pod zastřešenou dvoranou. Tady bude místo také pro dětský koutek i vpravo by měly být krátkodobé výstavy.

Dětský koutek je zatím umístěný v oddělení zoologie, i proto je tu stále dost dětí, popřípadě rodičů a prarodičů. „Jsme téměř exponáty, tak proto se nám tady líbí. Už tady pomalu máme i inventární razítko. Máme tady s sebou vnuka, a protože si hraje, tak nám dá na chvíli pokoj a mi si můžeme odpočinout. Dětem se tady hodně líbí,“ říká jedna z návštěvnic.

Opravy mají skončit v roce 2016

Zatím jsou v oddělení zoologie oprýskané zdi a dost zaprášené exponáty vycpaných zvířat. „Zub času pracuje nejen na budově, ale i na exponátech,“ přiznává ředitel Přírodovědeckého muzea Jiří Litochleb.

A právě v těchto místech druhého poschodí by v roce 2016 mělo být centrum pro studenty a mládež, kteří spolu s dalšími mohou nastoupit do dvou výtahů a nechat se vyvézt až do kopule, odkud si prohlédnou město včetně Pražského hradu.

Letos na podzim by měl být hotový projekt pro stavební povolení, začátkem příštího roku realizační projekt a na konci 2011 by měla začít samotná rekonstrukce. Její konec je plánován na rok 2016.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme