Lidé přišli na výhodné sdílení SMS jízdenek

SMS jízdenku pražského Dopravního podniku může využít postupně více lidí. Tuto skutečnost ověřila dnes již nefunkční „veřejná služba“ na sdílení SMS jízdenek. Háček je v tom, že nemá s Dopravním podnikem nic společného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

psaní sms

psaní sms | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

V poslední době fungovala přes sociální síť Twitter aplikace spoléhající na devadesátiminutovou platnost jízdenek a vícenásobnou validitu jejich kódů. Princip aplikace spočíval v tom, že uživatelé posílali ze svého mobilu na uvedenou adresu kódy jízdenek, které platily, ale oni sami už je nepotřebovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alžběta Havlová a Ilona Vysoudilová o SMS jízdenkách na Radiožurnálu

Poté si je mohli ostatní stáhnout do svého mobilu a po použití opět poslat zpátky. Aplikace podle uživatelů, kteří ji vyzkoušeli, fungovala. Podmínkou byla mobilní podoba Twitteru v mobilním telefonu. Po úterním zveřejnění její existence na serveru lupa.cz už ale není možné jízdenku získat.

Přepravní podmínky pražského dopravního podniku však hovoří jasně: SMS jízdenka je neplatná, pokud ji nezaslal smluvní distributor SMS jízdenek nebo pokud byla jakkoli upravena, přepsána nebo přeposlána.

Přehrát

00:00 / 00:00

Patrik Zandl ze serveru lupa.cz.mp3

Lidé s takto získanou SMS jízdenkou také mohli narazit na důkladného revizora, kterému nestačila běžná kontrola posledního čtyřčíslí kódu. Jakmile chtěl vidět celou SMS, přišel na to, že jde o přeposlaný kód. Dopravní podnik zjišťuje možné zneužití svého systému, které považuje za protiprávní, a věc bude dále řešit. Zvažuje právní kroky proti uživatelům Twitteru, kteří službu využívají.

Jak sdělila Radiožurnálu Ilona Vysoudilová z Dopravního podniku, jedná se o porušení přepravních podmínek. „Dopravní podnik zváží veškeré právní kroky tak, aby došlo k zamezení dalšího protiprávního jednání.“

Podle Patrika Zandla ze serveru lupa.cz, jde ale ze strany neznámého počítačového nadšence spíše o pouhý pokus, jestli by něco takového mohlo teoreticky fungovat.

Alžběta Havlová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme