Za Fischera se boj proti rasismu zlepšil, tvrdí odborník

Kabinet Jana Fischera od 25. června vládne v demisi a má dnes poslední jednání. Zítra prezident Václav Klaus jmenuje ministry nové koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Fischerův kabinet by měl dnes ještě zhodnotit kampaň proti rasismu. Končící premiér poukazuje na to, že se podařilo zrušit krajně pravicovou Dělnickou stranu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní těžkooděnci brání přístupu neonacistů do židovského města

Policejní těžkooděnci brání přístupu neonacistů do židovského města | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Dělnickou stranu rozpustil letos v únoru Nejvyšší správní soud. V květnu pak oprávněnost tohoto rozsudku potvrdil soud Ústavní, který tak odmítl stížnost zmíněné politické strany. Nejvyšší správní soud nalezl v programu, idejích a symbolech Dělnické strany xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Valeš z Českého helsinského výboru ve Světě o deváté.

Strana podle soudu podněcuje k násilí a usiluje o radikální změnu demokratického zřízení. Dělnická strana hned po verdiktu Nejvyššího správního soudu avizovala, že i přesto půjde do květnových voleb.

Kandidovala nakonec pod hlavičkou spřízněné Dělnické strany sociální spravedlnosti. Podle odborníků ale mělo rozpuštění Dělnické strany smysl. Je to podle nich jasné gesto společnosti ve vztahu k neonacistům a pravicovým extremistům.

Podle poslední výroční zprávy Českého helsinského výboru přitom v loňském roce v Česku extremismus a xenofobie narůstaly. K těmto závěrům vedly podle člena výboru Františka Valeše aktivity extrémistů ve veřejném prostoru.

Situace se zlepšila

„Na druhou stranu se situace poměrně výrazně změnila a s já v celku souhlasím s tím, že svůj podíl na tom měla i Fischerova vláda. Došlo k tomu, že aktivity neonacistů, radikalizace ve společnosti a rasismus byly jednoznačně odmítnuty na nejvyšší politické rovině,“ řekl Valeš.

Podle informací Českého helsinského výboru jsou ale v Česku nadále porušována nebo výrazně omezována práva dětí vězněných rodičů, Romů a cizinců. „Česká společnost je výrazně anti-cikánská. Projevuje se to ve všech sférách. Aktivity neonacistů jsou v tomto směru jenom jakousi pomyslnou třešničkou na dortu,“ poznamenal Valeš.

Podle něj by bylo nyní dobré, aby nová vláda pokračovala v aktivitách, které zahájila vláda Jana Fischera. „Aby podporovala činnost agentury proti sociálnímu vyloučení a aby především problematiku sociálního vyloučení řešila jako jednu ze svých priorit,“ dodal člen helsinského výboru.

Lenka Buriánková, Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme