Vedro ničí silnice, ve Vodochodech zastavilo letadla

Českou republiku dál sužují tropická vedra. Na desítkách míst padaly teplotní rekordy, horko poškodilo další silnici, kvůli teplem popraskané přistávací dráze muselo omezit provoz letiště ve Vodochodech u Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A-319J (MO ČR)

Airbus A-319J (MO ČR) | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Dopravu na letišti Vodochody zastavil popraskaný asfalt na přistávací dráze. Několikacentimetrové praskliny se vytvořily kvůli extrémním teplotám, které se na povrchu dráhy místy pohybují až okolo 50 stupňů Celsia. Škoda by mohla jít do milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruzyni nic podobného nehrozí, říká ředitel rozvoje infrastruktury a oprav Letiště Praha Jiří Hladký

Ode dneška tak nemohou na tomto letišti přistávat velká dopravní letadla jako Boeing 737 nebo Airbus A320. Přistávací plochu musí teď letiště zkrátit zhruba na 1500 metrů a bude sloužit jen pro přistávání armádních letadel. Nechat provizorně opravit dráhu chtějí zástupci letiště v následujících dnech.

Podle ředitele rozvoje infrastruktury a oprav Letiště Praha Jiřího Hladkého něco podobného například ruzyňskému letišti nehrozí.

„U nás je konstrukce letové dráhy jiná. Podobnými teplotními extrémy už úspěšně prošla v minulých letech. Dráha v Ruzyni je celobetonová, s asfaltovými částmi, které jsou ovšem součástí té konstrukce,“ řekl Hladký.

„Naše asfalty jsou navíc pokládané po roce 2000, zatímco dráha ve Vodochodech je podle mých informací někdy ze sedmdesátých let,“ dodal ředitele rozvoje infrastruktury a oprav Letiště Praha.

Silnice v ohrožení

Povrch vozovky na 121. kilometru plzeňské dálnice D5 ve směru na Prahu poničila vedra už včera. Zvedl se tam spoj mezi betonovými panely a asfaltovým kobercem a udělal téměř půlmetrovou vlnu.

Hrbol na dálnici D5 | Foto: ČTK

Ředitelství silnic a dálnic České republiky si s poškozenou dálnicí neví rady. Během příštího týdne by se měl určit postup, jak havárii odstranit.

Horko poničilo také část silnice Pražského okruhu ve směru na Slivenec. Vysoké teploty nadzvedly silnici na 23. kilometru a úsekem dlouhým zhruba 250 metrů projíždějí auta jen čtyřiceti kilometrovou rychlostí.

I tady došlo k poškození v místě, kde se stýká asfalt s betonovými deskami a stejně jako na dálnici D5 nelze odhadnout, kdy bude silnice opravena. Zda bude vozovka uzavřena, teď závisí na vyhodnocení expertů. Podobných míst je na českých dálnicích hned několik a všude hrozí podobné havárie.

Ryby bez kyslíku

Přetrvávající tropické teploty trápí i rybáře. V rybnících teď hrozí nedostatek kyslíku ve vodě, což by mohlo vést až k úhynu ryb.

Aby ztráty byly minimální, nasazují rybáři takzvanou aerační techniku. Ta vodu v rybnících provzdušní. Rybáři se shodují, že pokud teploty během následujících týdnů neklesnou, hrozí rybám vážné nebezpečí.

Teplotní rekordy

Na mnoha místech republiky i dnes padaly rekordy, teploty se blížily třiceti pěti stupňům Celsia. Rekordně vysoko vystoupala odpoledne rtuť teploměru na 85 stanicích z celkových 126.

Zřejmě vůbec nejtepleji bylo v Řeži u Prahy, kde stanice naměřila teplotu 35,5 stupně Celsia. V Brně-Žabovřeskách byl teplotou 34,5 stupně překonán rekord z roku 2001. V Českých Budějovicích padl rekord z roku 1928, který činil 32,8 stupně Celsia. Meteorologové v Plzni - Bolevci zase naměřili 34,4 stupně.

Igor Maňour, Pavel Pavlas, Michaela Vrácovská, Jan Richter, David Havlena Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme