Plzeňská právnická fakulta už funguje transparentním způsobem

Plzeňská právnická fakulta funguje transparentním způsobem a může znovu udělovat titul doktora práv JUDr. Takový je závěr akreditační komise, která právnickou fakultu na Západočeské univerzitě kvůli velkému počtu ‚rychlostudentů‘ a plagiátorským skandálům lustrovala. Škola prošla od listopadu pod vedením nového děkana Jiřího Pospíšila reformou. Škola dostala nové proděkany, změnila strukturu kateder a snížila počet zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil a Vladimíra Dvořáková

Jiří Pospíšil a Vladimíra Dvořáková | Zdroj: ČTK

Škola přijala taková opatření, aby nebylo možné studovat netransparentně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plzeňská práva.mp3

„Sám děkan už nemůže rozhodovat o tom, kdo bude přijat na odvolání při přijímacích zkouškách. Na plzeňských právech bylo přijato až 60 procent lidí na odvolání. Už nebude možné uznat studium dvacet let staré. Státnicové komise jsou jmenovány vědeckou radou, a studenti si losují, ke které půjdou,“ vyjmenovává opatření předsedkyně akreditační komise MŠMT Vladimíra Dvořáková.

Kolik studentů přijde o titul, zatím není známo. Celkem 60 studentů bylo vyzváno, aby předložili určité doplnění, která se budou posuzovat.

„Dokazovat se to bude velmi obtížně. To, že komise nebyla jmenovaná, nikým schválená, lidé, kteří u zkoušek neměli vůbec být – to student vědět nemusí. Ale pokud není doloženo předchozí studium, student studoval velmi rychle, nenajdete diplomovou práci, tak při takové sérii je větší šance dokázat, že ten dotyčný si byl vědom toho, jak studuje,“ vysvětluje Dvořáková.

O sporných případech bude zřejmě rozhodovat soud, protože není ani právně jasné, jestli je to možné nebo ne. Jména studentů, kteří studovali nestandardně není možné sdělit veřejnosti, protože tomu brání zákon na ochranu osobnosti.

Martin Křížek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme