Češi vynalezli unikátní detektor výbušnin

Detektor výbušnin, který dokáže odhalit i nepatrné stopy po plastických trhavinách, vynalezla jako první na světě česká firma RS Dynamics. Přístroj je schopný odhalit, jestli člověk přišel v nedávné době do styku s trhavinou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kontrola zavazadel na letišti

kontrola zavazadel na letišti | Foto: Alexandr Pícha

A dokáže rozpoznat i podle nepatrných stop na kůži nebo ošacení člověka, o jakou nebezpečnou látku se jedná. Detektor firma před několika měsíci uvedla na trh a prodala ho do mnoha zemí světa, objednány jsou i pro speciálni služby v USA a pro letiště v Dubaji. O jeho zavedení uvažuje i ruzyňské letiště.

Přehrát

00:00 / 00:00

O speciální detektor výbušnin se zajímala Petra Benešová

Zacházení s přístrojem na odhalování trhavin je velmi jednoduché. Stačí setřít speciálním stěrkovým papírkem povrch kůže, šaty člověka nebo jeho zavazadlo. Papírek se pak přiloží k detektoru, který rychle rozpozná, o jakou nebezpečnou látku se jedná.

„Jedná se o takzvaný trace detektor, tedy detektor stop, které ulpí na těle nebo na ošacení. Takto odhalíte i člověka, který před několika hodinami přišel do styku s explozivním materiálem,“ řekl ředitel české firmy RS Dynamics Jiří Bláha.

Stačí jeden dotek

Člověk tak přímo nemusí výbušninu u sebe přenášet. Detektor ale odhalí, že se jí před několika hodinami i dny dotýkal.

„Má to samozřejmě výhody i nevýhody, protože detektor vám může označit jako pašeráka i toho, kdo jen přišel do styku s výbušninou a vůbec ji přitom nepřenáší,“ dodal Bláha.

Důležité ale podle něj je, že přístroj stopy po trhavinách zachytí a na podezřelou osobu upozorní. Detektor je navíc unikátní hlavně tím, že odhalí během několika sekund látky, které za pokojové teploty neuvolňují páry.

Odhalí semtex i C4

Sem patří například všechny plastické trhaviny jako je Semtex, nebo jeho světová alternativa C4. Ty jsou jen velmi těžko odhalitelné. Detektor je proto vhodný hlavně pro bezpečnostní kontroly na letištích, potvrdil ředitel bezpečnostní kontroly ruzyňského letiště Zdeněk Truhlář.

„Umí to režim získávání přímo z věcí formou stěru, nebo formou získávání par zevnitř zavazadla, takže tímto způsobem se provede dodatečná kontrola zavazadla a rozhodne se, zda byl či nebyl kontaminován výbušninou.“

Ruzyňské letiště už rok používá předposlední verzi detektorů této české firmy. O novince zatím jen přemýšlí. „Je to zařízení, které má poměrně vysokou pořizovací hodnotu, takže se nepořizuje v řádu měsíců, ale let a životní cyklus tohoto zařízení je delší,“ řekl Truhlář.

Milan Kopp, Igor Maňour, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme