Řetězce rozdají v Česku 3 miliardy igelitek ročně

Igelitové tašky hyzdí českou přírodu. Na vině jsou tak jako kdekoli jinde nákupní řetězce, které je rozdávají zdarma. Igelitky mají stále zdarma k dispozici například zákazníci hypermarketů Hypernova a obchodů Tesco. To chtěl kdysi zatrhnout někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igelitové tašky v Česku končí mnohdy v odpadkovém koši anebo samotné slouží jako nádoba na odpad.

Igelitové tašky v Česku končí mnohdy v odpadkovém koši anebo samotné slouží jako nádoba na odpad. | Foto: Tomáš Adamec

V USA se rozdá sto miliard igelitových tašek ročně. V České republice dají obchodní řetězce zákazníkům až tři miliardy igelitek, což představuje devět tisíc tun plastů. „Lidé mají pocit, že je to zadarmo, tak si to prostě berou. A pak se to objevuje v přírodě. Zadarmo to ale pochopitelně není. Obchodníci si to logicky započítají do cen zboží, které lidi kupují,“ řekl Bursík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík ve Světě o druhé.

Některé obchodní řetězce ale už strategii změnily. „Například Kaufland, Plus, Billa nebo Interspar už od toho ustoupily a zákazníci si musí tašky kupovat. Tesco pak v reakci na naší iniciativu prohlašuje, že dává tašky, které jsou biodegradabilní. Mělo by to být ale testováno,“ podotkl bývalý ministr.

Podle něj by tak bylo řešením nabízet v obchodech spíše tašky, které by lidé mohli používat opakovaně. „Lidé by si také měli zvyknout na plátěné tašky nebo skládací bedny, pokud jezdí nakupovat autem,“ řekl Bursík.

Mnoho lidí ale využívá tašky, které dostane v obchodech zdarma, pro ukládání domácího odpadu v koších. Nyní by si tak museli všichni začít sáčky do košů kupovat. Podle mnohých by se tak v důsledku pro životní prostředí vlastně nic nezměnilo.

S tím ale Bursík nesouhlasí. „Myslím si, že je pořád lepší si kupovat speciální sáček na odpad, protože tam nehrozí, že by ho někdo vzal, vyhodil a sáček by pak někde poletoval. Protože to není zadarmo a lidé si dají pozor a skutečně ho použijí pouze na odpad,“ dodal Bursík.

Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme