Potomci Alfonse Muchy se chtějí soudit o Slovanskou epopej

Rodina Alfonse Muchy už po druhé marně požádala soud o předběžné opatření, které by zabránilo stěhování Slovanské epopeje z Moravského Krumlova do Prahy. Prezident Muchovy nadace John Mucha Radiožurnálu řekl, že má dokument, kterým jeho dědeček ruší darovací smlouvu Praze. I ten chce předložit soudu, který by měl podle něj určit, komu Slovanská epopej patří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej

Slovanská epopej | Foto: kultura.praha-mesto.cz

„V tom dokumentu Alfons Mucha píše, že si uvědomuje, že dal Praze velké břemeno a že bude lepší, když se to bude snažit udělat sám a proto ruší dar Slovanské epopeje Praze,“ uvedl John Mucha.

Přehrát

00:00 / 00:00

John Mucha chce dokázat, že Slovanská epopej Praze nepatří

Hlavní město si cyklus dvaceti pláten o českých a slovanských dějinách přebírá od Moravského Krumlova, kde byl skoro padesát let vystavený na zámku, právě dnes. Převoz plánuje v nejbližších dnech.

Obří plátna by měla být od podzimu do příštího léta vystavena ve Velké Dvoraně Veletržního paláce v Praze. Pak by některá z nich měla být sejmuta a v prostoru Malé dvorany restaurována.

Pomoci mají politici a UNESCO

Potomci malíře Alfonse Muchy tomu chtějí zabránit. John Mucha řekl, že Epopej má zůstat na moravskokrumlovském zámku do doby než pro dvacet pláten vznikne nové muzeum. A chtěl by požádat o podporu nejenom české politiky, ale také organizaci UNESCO.

„Tady jde o jedno ze základních děl světové kultury. Já se snažím spojit s lidmi z UNESCa, s ministrem kultury a také s panem Karlem Schwarzenbergem, protože on je jedním z patronů naší nadace a možná by poradil co a jak,“ potvrdil John Mucha.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osud dvaceti pláten o českých a slovanských dějinách se dlouhodobě zajímá reportérka Michaela Vetešková

Alfons Mucha dílo vytvořil na zámku Zbiroh v letech 1910 až 1928. Poprvé bylo 11 pláten vystaveno v pražském Klementinu, pak v New Yorku a v Chicagu. Do Ameriky je malíř nechal přepravit na lodi a nechal k nim vytvořit speciální navinovací válce.

Obrazy se v roce 1928 vrátily do Prahy a l9 dokončených obrazů bylo na výstavě ve Veletržním paláci, kam se také v nejbližších dnech mají po skoro padesáti letech odstěhovat.

A toto místo se právě nezamlouvá Muchově nadaci a některým potomkům Alfonse Muchy. Nelíbí se jim, že jde pouze o dočasné řešení a požadují trvalé umístění v nově vystavené galerii tak, jak si to autor epopeje přál. Alfons Mucha věnoval Praze obrazy s tím, že město pro ně vystaví novou galerii.

Muchovi potomci také zdůrazňují, že ve Veletržním paláci nejsou vhodné klimatické podmínky k vystavování rozměrných pláten. Potvrzují to skoro deset let staré expertízy vedoucího restaurátorského oddělní Národní galerie Petra Kuthana.

Nový ministr kultury Jiří Besser Českému rozhlasu řekl, že by epopej měla v Moravském Krumlově zůstat do doby, než skutečně pro dílo vznikne nový prostor, ale jako ministr nechce do sporu Města Prahy a Muchovy nadace zasahovat.

Igor Maňour, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme