Nevidomý horolezec Jan Říha zdolal skalní stěnu v Macoše

Propast Macocha v Moravském krasu se dnes stala svědkem jednoho neobvyklého sportovního výkonu. Úsek mezi dolním a horním můstkem zdolalo trio horolezců: Jan Bednařík, Pavel Weisser a nevidomý Jan Říha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nevidomý horolezec Jan Říha

nevidomý horolezec Jan Říha | Zdroj: ČTK

Čtyřiatřicetiletý Jan Říha se tak stal prvním nevidomým horolezcem, který skalní stěnu v Macoše pokořil. Trvalo mu to necelé dvě a půl hodiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náročný výstup Jana Říhy sledovala reportérka Radiožurnálu Eva Rajlichová

„Čistého lezení to bylo asi 80 metrů a lezli po vápencovém povrchu, který je pro horolezce prý celkem příjemný, ale zase má nevýhodu, že se může rychle ohladit. Co bylo také nepříjemné, že ta stěna byla dnes docela vlhká,“ hlásila z místa reportérka Radiožurnálu Eva Rajlichová.

Jan Říha se horolezectví začal věnovat už před lety, v minulosti zdolal například Kilimandžáro nebo Elbrus a v plánu má další velké vrcholy.

Jak řekl Radiožurnálu, z dnešního výkonu měl velmi dobrý pocit: „Jsem rád, že se nám to podařilo, že jsem měl možnost si to vyzkoušet a zjistit, že ta Macocha se dá vylézt.“

Macocha není pro horolezce běžně přístupná. Zájemci si musejí vyžádat zvláštní povolení, které vydává chráněná krajinná oblast Moravský kras.

Eva Rajlichová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme