ÚOHS poprvé pokutoval kartel při získávání veřejných zakázek

Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) odhalil a potrestal skupinu firem, které se domlouvaly na tom, jak získat veřejnou zakázku za deset milionů korun. Jedná se o historicky první udělenou pokutu pro ryze tuzemské společnosti za tento prohřešek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Pět potrestaných společností se, jak uvedl ředitel sekce hospodářské soutěže ÚOHS Michal Petr, spojilo kvůli získání zakázky na provozování ubytoven pro Vojenskou ubytovací a stavební správu Litoměřice.

Podle zjištění antimonopolního úřadu firma HOKRA Spedition řídila účast ostatních tak, aby obchod získala. Prokázaly to nalezené e-mailové zprávy a další důkazy. Co za to měly dostat ostatní společnosti, úřad nezjišťoval.

Na zakázku převyšující deset milionů korun úředníky upozornila policie, která ji také vyšetřovala. Kvůli podezření z korupce v kauze zakázek pro Vojenské ubytovací a stavební správy v Česku loni stíhala přes 50 lidí.

Na podezřelou zakázku upozornila policie

“Policie vyšetřovala tuto zakázku ze svého hlediska a došla k závěru, že by se mohlo jednat i o zakázanou dohodu, kterou vyšetřuje úřad. My jsme shromažďovali všechny informace, které k tomu bylo možné získat, navštívili jsme firmy a vyslýchali svědky,“ uvedl Petr.

Firmy HOKRA Spedition, INZET, PROMINECON GROUP, CBK SHIFT a NATURAL MYSTIC dostaly za vzájemnou koordinaci svých nabídek pokutu celkem 4,9 milionu korun. Ještě se ale mohou odvolat. Při stanovení výše pokut úřad vycházel z obratu jednotlivých společností.

Případ je první, který dospěl až k sankci, antimonopolní úřad už ale podle Petra šetří další podobné. "Určitě v řadě oblastí dochází k podobným dohodám. Aktuálně vedeme i další řízení a myslím, že o tomto typu dohod ještě veřejnost uslyší," uvedl dodal Petr. Jakých oblastí se řízení týkají, odmítl vzhledem k jejich citlivosti sdělit.

Vladan Dokoupil, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme