Česko zažívá teplotní šok. Ochladilo se až o 10 stupňů

Tropické počasí z posledních dní střídá prudké ochlazení, bouřky a silný nárazový vítr. Teploty v Čechách poklesly až o 10 stupňů Celsia a ochlazování bude dále pokračovat. Přidají se intenzivní a trvalé srážky, meteorologové dokonce varují před lokálními záplavami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

teploměr u čerpací stanice

teploměr u čerpací stanice | Foto: Marián Vojtek

Bouřky se odpoledne vyskytovaly hlavně na severovýchodě území. V Těrlicku spadlo 44 milimetrů srážek za hodinu, v Ostravě a Českém Těšíně přes 30. „Nicméně oproti noci na dnešek ty bouřky byly o něco slabší, ani kroupy se většinou nevyskytovaly,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu.

Poměrně intenzivní srážky mají přijít během večera od jihozápadu. Momentálně už jsou v Bavorsku a přes Šumavu se postupně dostávají na naše území.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meteorolog Jan Šrámek a Ondřej Franěk z pražské záchranky v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Během noci by mělo začít postupně na celém území poměrně intenzivně pršet, ty srážkové úhrny na jihu a jihozápadě Čech by měly být mezi 40 až 70 milimetry, na ostatním území mezi 20 až 50 milimetry. To je poměrně dost.“

Vcelku výrazný byl podle Jana Šrámka i dnešní pokles na některých místech v Čechách. „Včera bylo okolo 33 stupňů, dnes okolo 23. Na východě území ještě dnes vystupovaly teploty až ke 32 stupňům, takže tam to ochlazení pocítí až zítra,“ dodal meteorolog.

Zatažená obloha s deštěm nás čeká i v sobotu dopoledne, odpoledne už většinou jen přeháňky, které nás budou provázet i v neděli. Nejvyšší odpolední teploty budou o víkendu jen v rozmezí 15 až 20 stupňů.

Podobně chladno bude ještě začátkem příštího týdne, uprostřed týdne už se teploty dostanou na 19 až 24 stupňů a závěr následujícího týdne pak přinese letní počasí kolem 28 stupňů.

Hrozí lokální záplavy

Vydatné srážky, které území České republiky zasáhnou dnes večer a v noci na sobotu, budou zvedat hladiny vodních toků. Vyloučeny proto nejsou lokální záplavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu v pořadu Stalo se dnes

„Podle hydrologů by se nejvíce měly zvedat toky odvodňující Český les, Šumavu a Novohradské hory, kde se očekávají vzestupy až na úroveň 3. stupně povodňové aktivity, což je ohrožení.“

„Stoupat ale budou i toky, které odvodňují Českomoravskou vrchovinu. Tam by podle nejnovějších výpočtů modelu mělo spadnout i téměř 100 milimetrů srážek,“ řekla ve večerním pořadu Stalo se dnes Marie Odstrčilová z ČHMÚ.

Výkyvy počasí není radno podcenit

Kvůli nynějšímu teplotnímu skoku by se měli mít na pozoru kardiaci, astmatici, lidé náchylní k otokům, ale třeba i diabetici. Na tak velkou změnu podle lékařů může reagovat každý, kdo má nějaké chronické onemocnění.

Jak Radiožurnálu řekl praktický lékař Jan Jelínek, větší zátěží pro organismus jsou velká vedra než samotný prudký pokles teplot. Lidé by podle něj hlavně neměli nižší teploty podcenit a pořádně se obléknout.

„Ta prudká teplotní změna, jak znám své pacienty, samozřejmě povede k tomu, že část se jich nevhodně oblékne a nachladí se, část se namůže. Přijdou mi v pondělí říct, že je bolí záda, že byli zpocení a museli dodělat tu zahrádku nebo něco na té chatě.“

„Takže spíš jde o to, podívat se na předpověď počasí a respektovat teploty a tomu přizpůsobit i své oblečení a svou fyzickou aktivitu,“ nabádá Jan Jelínek.

Podle Ondřeje Fraňka, vedoucího dispečinku Pražské záchranné služby, nelze jednoznačně říci, že by samotné výkyvy počasí lidem způsobovaly zdravotní potíže.

„My jsme prováděli průzkum ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou UK, kdy jsme neprokázali jednoznačně závislost počtu výjezdů záchranky na změnách počasí. Ale pravda je, že zejména ta horka, která jsou v posledních dnech, tak jednoznačně zvyšují počet osob, které kolabují a mají zdravotní problémy tohoto charakteru.“

Počet výjezdů záchranky ke kolapsovým stavům je ve vedrech o 10 až 20 procent vyšší než obvykle. „Na druhou stranu se zase zmenšil počet některých jiných typů zásahů, takže ten celkový průměr zůstává jenom lehce nad dlouhodobým průměrem,“ doplnil Franěk v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme