Iva Ritschelová bude řídit ČSÚ od začátku září

Novou předsedkyní Českého statistického úřadu (ČSÚ) bude od 1. září Iva Ritschelová. Do čela úřadu ji jmenoval prezident republiky Václav Klaus. Dosavadní rektorku Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem navrhl minulý kabinet Jana Fischera. Ten sám funkci šéfa ČSÚ zastával do doby, než se stal premiérem úřednické vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klaus jmenoval Ivu Ritschelovou předsedkyní ČSÚ.

Klaus jmenoval Ivu Ritschelovou předsedkyní ČSÚ. | Zdroj: ČTK

Ritschelová chce proto pokračovat v linii, kterou v české statistice a statistickém systému její předchůdce nastavil. „Statistika, statistické podklady, ať budou sebekvalitnější, tak nikdy nenahradí uvážlivé a správné rozhodnutí politiků,“ řekla Ritschelová.

„Jedním z mých cílů tak bude zajistit, řekněme v uvozovkách, statistickou osvětu a zlepšení spolupráce mezi Českým statistickým úřadem, našimi politiky, odbornou i laickou veřejností,“ dodala.

Ve své vědecké práci se dosavadní rektorka zabývá makroekonomickými aspekty tvorby a ochrany životního prostředí. Účastní se zasedání sekce statistiky životního prostředí Eurostatu a Evropské hospodářské komise a je mimo jiné autorkou kapitoly Životní prostředí v ročence ČSÚ.

Apolitičnost statistiků

„Jsem hluboce přesvědčen, že Iva Ritschelová naplňuje parametry odborné, manažerské, i parametr velmi zásadní – parametr striktní politické nezávislosti,“ řekl k výběru nové předsedkyně ČSÚ Fischer.

Klaus Janu Fischerovi poděkoval za desetiletí práce v úřadu a jeho nástupkyni popřál, aby se jí dařilo navázat na jeho práci a zachovat apolitičnost statistiků. Zároveň také prezident zkritizoval rozhodnutí OSN, vyhlásit na 20. října světový den statistiky.

„Jako milovník statistiky si přesto myslím, že to je neskutečná hloupost. Moc bych si přál, aby se Organizace spojených národů jinými, vážnějšími a smysluplnějšími věcmi, než světovým dnem statistiky. Vy asi vyvalíte 20. října na ČSÚ sudy a budete slavit, ale myslím, že my bychom si hlavně přáli, aby statistické úřady u nás i jinde na světě dobře fungovaly,“ řekl Klaus.

Dočasným řízením ČSÚ, po odchodu Fischera do čela vlády, byl pověřen místopředseda úřadu Jiří Křovák.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme