Krkonošský národní park pustí cyklisty na nové stezky

Krkonošký národní park a zástupci české mountainbikové asociace mapují ve třetích zónách Národního parku Krkonoše místa, kde by bylo možné uvažovat o trasách pro tento sport. Jde o to, aby tyto úseky splňovaly technické parametry, které požadují bikeři a zároveň byly v pořádku z hlediska ochrany přírody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mumlavské vodopády

Mumlavské vodopády | Foto: Jan Rosenauer

Pokud se cyklisté a ochranáři dohodnou, bude KRNAP jediným českým Národním parkem, který bikerům umožní legálně jezdit mimo značené trasy.

V Národních parcích je cyklistika obecně zakázaná zákonem, mimo místa povolená správou. V Krkonošském parku je zhruba 450 kilometrů vyhrazených cyklotras, ale většinou jde o široké zpevněné cesty. Horská cyklistika však vyžaduje jiný terén a vedení Krkonošského národního parku se rozhodlo vyjít bikerům vstříc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lucie Husárové o bikerech v Krkonošském národním parku

Řídí se myšlenkou, že ohroženou přírodu není možné chránit bez spolupráce s lidmi, kteří v ní žijí anebo jí navštěvují.

„Těžko chtít po lidech, aby přírodu chránili, když si ji nemůžou osahat a navštívit. Tohle je jedna z cest, jak k tomu přispět,“ řekl náměstek ředitele KRNAPu Jakub Kašpar.

Českou mountainbikovou asociaci vstřícnost Správy Národního parku Krkonoše příjemně překvapila. Zatím se jejím zástupcům podařilo jednat jen s vedením Národního parku České Švýcarsko, kde letos otevřeli dalších dvanáct kilometrů cyklostezek, jde ale o široké zpevněné cesty.

Bikeři si cení toho, že Krkonoše jim nyní nabízejí úseky přímo v terénu. Podle názoru Petra Slavíka z asociace bikerů KRNAP kopíruje moderní trendy a promyšlený management mu může pomoct: „Bikeři jsou na přírodní stezky v národních parcích pouštěni zatím velmi opatrně. Jde o mladou aktivitu a ochrana přírody se s ní teprve začíná učit pracovat. Proto je krok KRNAPu velmi pokrokový.“

V Krkonoších se po nových cestách pojede možná už příští sezonu

Bikeři se spolu se strážci a lesníky zatím byli podívat na dvou trasách, ale ani jedna úplně nevyhovuje. Už teď je podle Jakuba Kašpara jasné, že nebude možné nalézt úplné okruhy, ale spíš jednotlivé trasy, které se dají napojit na stávající cyklostezky a tím se vytvoří síť.

Jednotlivé jednosměrné speciální úseky se ve třetích zónách a ochranných pásmech však hledají obtížně. Musí to být úzké, převážně lesní cesty, které nejsou značenými trasami, aby tu nehrozily střety bikerů s pěšími turisty.

„Pak bude provedeno značení jak v terénu, tak v mapách a zároveň na některých úsecích stezek bude nutné provést základní úpravy jako odstranění popadaných stromů a přerostlé vegetace,“ dodal Petr Slavík z České mountanbikové asociace.

Pokud se nakonec bikeři s ochranáři shodnou, mohly by se podle Jakuba Kašpara první úseky pro horskou cyklistiku v Národním parku otevřít příští rok v červnu:

„Upravujeme původní návrhy do podoby, která by snad byla možná. Cílem je, abychom v příští cyklistické sezoně s nabídkou pro terénní cyklisty mohli přijít.“

Lucie Husárová 1, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme