Premiér slíbil razantní změny v zadávání armádních zakázek

Omezit nebo zcela vyloučit účast zprostředkovatelů ve veřejných zakázkách - to je cíl premiéra Petra Nečase a ministra obrany Alexandra Vondry. Po společném jednání oznámili, že je třeba změnit příslušný zákon tak, aby na rozpočtu obrany neparazitovaly soukromé firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Podle premiéra i ministra obrany už z rezortu nemůže být ‘dojná kráva‘, kterou vysávají privilegované firmy. Proto chystají změnu zákona o veřejných zakázkách. Podle ministra Vondry hlavní změnou má být možnost obejít se bez zprostředkovatelské firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr obrany Alexandr Vondra a Stanislav Beránek z Transparency International v odpoledních Ozvěnách dne.

„Současná podoba zákona sice umožňuje ministerstvu obrany pořizovat majetek ze zahraničí bez prostředníka, ale jen výhradně v režimu vláda-vláda. Čili cílem je změna zákona, která by měla umožnit resortu obrany, aby si mohl vybrat, jakým způsobem je nejvýhodnější danou zakázku realizovat. V případě, kdy je nákup ze zahraničí nezbytný,“ přiblížil ministr Vondra.

Nákup letounů CASA

Premiér Petr Nečas doplnil, že exemplárním příkladem je nákup španělských transportních letounů CASA, kde selhal právě zprostředkovatel: „Tento příklad jednoznačně ukazuje nepoužitelnost stávajícího systému nutícího armádu používat prostředníky. Protože k čemu je v tuto chvíli takzvaný prostředník, když druhá strana stejně tu smlouvu neplní.“

„Já tady se vší odpovědností prohlašuji, že nákup letounů CASA by s největší pravděpodobností nebyl schválen vládou, pokud by jeho součástí nebyla výměna jednoho kusu za pět letounů L-159,“ dodal.

Premiér Petr Nečas a ministr obrany Alexandr Vondra | Foto: ČTK

Dosud může vláda jednat o nákupu zahraniční techniky bez prostředníka jen v případě, že vlastníkem zboží je kabinet druhé země. V opačném případě musí využít zprostředkovatelské firmy, které si za své služby účtují miliony korun.

„Je to nepochybně jeden z faktorů, který zbrojní zakázky zbytečně prodražuje,“ řekl k tomu Vondra. Úspory teď podle něj můžou být v řádu desítek procent.

Záměr vítá i Transparency International

Předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím ale řekl, že ministerské úředníky by mohli zahraniční zbrojaři ‚ošulit‘. Vondra z toho ale obavu nemá. „Skutečně tady jsou kompetentní lidé. Technici, kteří knowhow v příslušných podnicích mají. Chceme také ustavit Národní úřad pro vyzbrojování,“ podotkl Vondra.

Novinku vítá i Stanislav Beránek z Transparency International. „Zaprvé soustředit se na zprůhlednění zakázek. Zadruhé nedávat zprostředkovatelům další zdroj financí. A zatřetí výběrová řízení zprůhlednit tak, že by byla dlouhodobější, aby bylo možné za chodu armády otestovat jednotlivé nabídky, jejich funkčnost a cenu,“ doplnil Beránek další návrhy, které by přispěly k úspoře peněz na ministerstvu obrany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka protikorupční organizace Růžový panter Iveta Jordanová v pořadu Stalo se dnes.

Podle Beránka jsou zakázky přes zprostředkovatele nejen předražené, ale armáda navíc často nedostala to, co chtěla.

Nový návrh oceňuje i ředitelka protikorupční organizace Růžový panter Iveta Jordanová. „Stanoviska premiéra Nečase i ministra obrany Vondry mi připadají jako racionální,“ řekla Jordanová.

Zákon, do kterého vneslo i zprostředkovatelské firmy pro resort obrany, vypracovalo v devadesátých letech ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle Jordanové to bylo patrně proto, aby se otevřely dveře zbrojařské lobby. „Jiné vysvětlení proto nemám,“ uzavřela.

Katarína Brezovská, Nikola Bojčev, Veronika Sedláčková, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme