Premiér Nečas se přihlásil k odkazu skupiny bratří Mašínů

Premiér Petr Nečas se na pohřbu Milana Paumera přihlásil k odkazu odbojové skupiny bratří Mašínů. Pohřbu "třetího z bratří Mašínů" se dnes v Poděbradech zúčastnily stovky lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poslední rozloučení s Milanem Paumerem

poslední rozloučení s Milanem Paumerem | Zdroj: ČTK

Skupina bratří Mašínů se v 50. letech postavila se zbraní v ruce komunistickému režimu. Její členové zabili šest lidí, aby se dostali do západního Německa, činnost skupiny je proto hodnocena nejednoznačně. Milan Paumer zemřel 22. července v Praze ve věku 79 let.

Premiér Petr Nečas ve své řeči Paumera označil za odvážného a rovného člověka. Nesouhlasí s názory, které činnost skupiny zpochybňují. Premiér je označil za nesprávné a nespravedlivé:

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak lze hodnotit činnost skupiny bratří Mašínů, diskutovali v Ozvěnách dne historici Petr Zídek a Tomáš Bursík

„Jako svobodní lidé máme právo proti svému zotročení či znevolnění bojovat všemi, opravdu všemi prostředky.“

Nikomu z nás podle Nečase nepřísluší vynášet nad Milanem Paumerem poslední soud:

„Dovolím si ale vyslovit svou osobní víru, naději i přesvědčení: Pan Milan Paumer před tímto Božím soudem mimo vší pochybnost obstojí,“ řekl Nečas.

Za rodinu promluvil synovec Ctirad Paumer. Se slzami v očích přečetla poselství bratrů Mašínových dcera Josefa Mašína Sandra:

Milan Paumer, člen skupiny bratří Mašínů | Foto: ČTK

„Zůstáváme spolu s Tebou v přesvědčení, že stojí za to žít čestně a nepodléhat zlu v jakékoliv podobě. Ty jsi tak žil, i když to nebylo vůbec pohodlné. Budeš navždy v našich vzpomínkách.“

Bratři Mašínové na pohřeb svého druha nedorazili. Dávají tím najevo nesouhlas s poměry v zemi po roce 1989. Vadí jim hlavně to, že je komunistická strana v parlamentu a právní řád že prý byl přejat z minulého režimu.

V hodnocení Mašínů se neshodnou ani historici

Názory na skupinu kolem bratří Mašínů se různí. V Poděbradech se ráno dokonce měly objevit plakáty s černobílou Paumerovou fotografií a nápisem Vrah zůstane vrahem. Na hodnocení činnosti této odbojové skupiny se neshodují ani historici.

„Bylo mnoho dalších způsobů, jak tomu režimu vzdorovat a smysluplně jednat proti tomu režimu, aniž bychom přitom museli podřezávat policisty,“ myslí si například novinář a historik Petr Zídek.

"I ten samotný odboj tehdy se dal provozovat jinými prostředky, než těmi násilnými, které volili bratři Mašínové. Spousta tehdejších odbojářů například spolupracovala se zpravodajskými službami západních států,“ upozornil Zídek v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

S názorem, že proti totalitě má smysl bojovat jen nenásilně, ale nesouhlasí další historik Tomáš Bursík, který všechny způsoby odporu považuje za relevantní.

„Postavili se, odpověděli úplně stejným způsobem, jako tady komunistický režim vraždil desítky a stovky osob,“ zhodnotil počínání členů této skupiny Bursík.

Zbyněk Zykmund, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme