Česká odminovací jednotka se stahuje z Blízkého východu

Domů se příští týden vrátí devítičlenný odminovací tým české armády, který působil v Jordánsku. Českému rozhlasu to potvrdil vedoucí tiskového oddělení ministerstva obrany Jan Pejšek. Spekulovalo se přitom, že Češi zůstanou v zemi déle a unikátní stroje Božena Jordáncům darují jako pobídku ke koupi letounů L-159.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jordánský operátor se učí obsluhovat Boženu

Jordánský operátor se učí obsluhovat Boženu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Ženisté odletěli se dvěma odminovacími stroji Božena do Jordánska v dubnu a končí jim tedy původní tříměsíční mise.

Dlouho se ale mluvilo o tom, že nejspíš zůstanou další tři měsíce a že unikátní stroje Božena pak přenechají Jordáncům.

Lidové noviny před dvěma měsíci napsaly, že česká strana chce Boženy Jordáncům darovat jako pobídku, aby si Ammán koupil nepotřebná česká letadla L-159. Ministerstvo obrany to nikdy nepopřelo.

Jan Pejšek teď Českému rozhlasu řekl, že se tyto spekulace nepotvrdily a že se dálkově řízené odminovací stroje z Blízkého východu v úterý stahují.

Čeští ženisté se podíleli na odminování v údolí řeky Jordán a pro obsluhu Božen zacvičovali místní vojáky. Podle důvěryhodných zdrojů se ale už teď ukázalo, že další působení českých strojů by bylo neefektivní. Obě strany se prý tedy dohodly na přerušení spolupráce.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme