Policie bude po letech náborových akcí propouštět

Policistů má být příští rok méně. Ministr vnitra Radek John deníku Právo řekl, že po letech náborových akcí se příští rok začnou propouštět i řadoví příslušníci policie. Předejde se tak plošnému snížení tarifních platů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté sledovali poklidnou demonstraci s odstupem.

Policisté sledovali poklidnou demonstraci s odstupem. | Foto: Tomáš Adamec

V programovém prohlášení se vláda zavázala seškrtat i v případě policie mzdové náklady o deset procent.

Jak ministr vnitra Radek John řekl Právu, rozloučit se chce s méně užitečnými policisty, aby sahal jen minimálně na platy těch, kteří užiteční jsou.

V praxi to podle něj bude vypadat tak, že první tři měsíce roku 2011 hodlá vedení resortu prosit lidi, aby vydrželi platový škrt. Hned poté, co se nastartuje propuštění, by se schopným policistům měly platy dorovnávat.

Propouštění začne zhruba v druhém kvartálu příštího roku a dotkne se převážně řadových policistů. Specialisty si naopak vnitro chce udržet a finančně je motivovat. Kolik policistů by mělo přijít o práci, není jasné.

John přitom už před týdnem ve vysílání Českého rozhlasu upozornil, že propouštění nebude jednoduché vzhledem k zákonným nárokům policistů.

“Když dneska někoho vyhodíte, platíte mu 80 procent jeho příjmu. Musel by se změnit zákon o služebních sborech. Musela by to udělat vláda, bez toho vůbec nejde sahat na platy, bez toho nejde propouštět,“ podotkl John.

Lenka Šumová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme