Zákaz rozhodčích doložek může zlikvidovat firmy z nebankovního sektoru

Firma První faktorská z Brandýsa nad Labem půjčuje lidem peníze zhruba osm let, má asi patnáct set klientů. Vážné problémy s placením má zhruba patnáct procent z nich. Rozhodčí doložky využívá společnost kvůli rychlejšímu řešení sporů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad.

Úřad. | Foto: Tomáš Adamec

Noční můrou řady lidí jsou astronomické částky, které firmy klientům nasčítají v případě, že nesplácejí své dluhy. Podle jednatele firmy První faktorská Vladislava Böhma má vše svůj důvod a v tomto případě je to netečnost klientů k řešení svých finančních potíží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případnému zákazu používání rozhodčích doložek u spotřebitelských smluv se věnovala Květa Moravcová.

„Někteří klienti se věřitelům smějí. Při uzavírání půjčky naslibují, jak budou řádně platit a pak nezaplatí ani jednu splátku. Pak od nich chceme, aby všechno, co nám dluží, zaplatili najednou. To se ale týká jenom těch, kteří nesplácejí a nehledají řešení, jak splácet. Tam se pak samozřejmě může stát, že ze sto tisíc je rázem tři sta tisíc,“ upozornil Böhm.

Firmy jako je První faktorská si navíc na své podnikání často také půjčují. A splácet musejí stejně svědomitě, jako jejich klienti. Peníze mají navíc, podle Böhma, časovou hodnotu. I proto se dlouhodobé splácení půjček může zdát jako vysoké.

„Za dva tisíce před několika lety se dalo kompletně vyžít celý měsíc. Byla to prostě průměrná mzda v tomhle státě. Dneska je průměrná mzda dvacet tisíc. To znamená, že hodnota peněz za dvacet let, klesla na desetinu. Přesně totéž se děje i v našich půjčkách,“ podotkl jednatel firmy První faktorská.

‚Zneužít se dá všechno‘

Podle Vladislava Böhma není problém v používání nebo nepoužívání rozhodčích doložek, ale spíše v tom, aby rozhodnutí sporů byla v souladu se zákonem. „Zneužít se dá všechno. Zneužití soudcovské pozice soudcem Berkou v Ústí nad Labem je úplně stejný problém jako to, že některý rozhodce je spojen s některým věřitelem a rozhoduje v jeho prospěch,“ řekl Böhm.

Snahu levicových politiků znemožnit využití rozhodčích doložek u spotřebitelských smluv vidí Vladislav Böhm jako cílenou kampaň.

„Přiznejme si, kdo za ní stojí. Má to asi dva kořeny. Jedním jsou banky, které pociťují konkurenci nebankovního systému. Druhým jsou politici, kteří rádi dělají, já to tomu říkám, velkohubá gesta, aby je to nic nestálo. Takže bojovat za právě těch, kteří neplní své povinnosti, je samozřejmě velmi jednoduché,“ poznamenal.

Pokud se používání rozhodčích doložek u spotřebitelských smluv zakáže, firmy jako je První faktorská mohou přestat lidem půjčovat peníze. Nahrazení doložek notářským nebo exekutorským zápisem je totiž pro takové firmy organizačně i časově náročné.

Květa Moravcová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme