Chystané škrty v rozpočtu se nelíbí odborářům. Hrozí stávkou

Odboráři se dnes poprvé vyhradili proti novému kabinetu. Žádají diskusi o chystaných rozpočtových škrtech a jestli jim vláda nevyhoví, hrozí, že vyjdou do ulic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace na Staroměstském náměstí

Demonstrace na Staroměstském náměstí | Foto: Jan Rosenauer

Premiér Petr Nečas přislíbil, že odbory pozve k jednacímu stolu, ale ohradil se vůči výhrůžkám. Zástupcům zaměstnavatelů vzkázal, aby si dveře nezavřeli dřív, než debata začne.

Podle šéfa odborářského svazu KOVO Josefa Středuly vyzvaly odbory premiéra, aby byla svolána tripartita, protože očekávaly, že bude koaliční dohoda přetavena v programové prohlášení, a chtěly střetům předejít.

„Včera jsme absolvovali jednání s ministrem práce a sociálních věcí a přijde mi, že není snaha diskutovat a nalézt kompromisy, ale hledat způsob jak prosadit špatné programové prohlášení vlády. Tomu asistovat nehodláme, hodláme se dohodnout, nebo vyjít do ulic,“ řekl Středula.

V agendě ministra práce a sociálních věcí odborům nejvíc vadí snahy o změny v zákoníku práce. „My si nemyslíme, že by zákoník práce nebyl flexibilní, za poslední dva roky krize je zřejmé, že je český zákoník nejflexibilnější z evropské sedmadvacítky,“ tvrdí Středula.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Středula a Aleš Michl hovoří o chystaných škrtech v rozpočtu.mp3

Petr Nečas se nechal slyšet, že vláda neustoupí od plánu na stabilizaci veřejných financí, který se neobejde bez rozsáhlých úspor. Odboráři souhlasí, že se nyní musí bojovat proti rostoucímu dluhu, ale nesouhlasí se způsobem.

„Cesta, která je navržená v již schváleném programovém prohlášení vlády, vede přes škrty. I kdybychom škrtli všechny sociální dávky, k prosperitě ČR se neproškrtáme,“ myslí si Josef Středula.

Odboráři se domnívají, že se Česká republika musí postavit čelem například k razantnímu snížení platby daní a sociálního pojištění v posledních letech, kvůli kterému nemá státní rozpočet nemá dostatečné zdroje.

„Nelze svádět dostatečné příjmy na obyčejné zaměstnance a lidi s podprůměrnými příjmy, v takovém případě mohou vzniknout obrovské sociální bouře,“ říká předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

Zvýšení daní by zabrzdilo ekonomiku, říká analytik

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl se domnívá, že zvýšení daní není cestou. „Ekonomika byla dlouhou dobu v recesi a teď se rozjíždí, nelze ji zvýšením daní zabrzdit. Pokud bysme šli touto odborářskou cestou, riskujeme, že znovu spadneme do recese.“

Pokud bude vláda škrtat provozní výdaje, jako například utrácení jednotlivých ministerstev, je to podle Michla nejlepší cesta k úsporám. „Pokud budeme škrtat investiční výdaje, budeme brzdit ekonomiku,“ dodává.

Odborářům se nelíbí hlavně, v jakém postavení by se ocitli zaměstnanci. Návrh ministra práce a sociálních věcí, že by o podporu přišli lidé, kteří sami dají výpověď, pobírají odstupné nebo ti, kteří si přivydělávají, i když jsou vedeni na úřadu práce, není v tuto chvíli podle Aleš Michla stěžejní.

„Na tom hospodářská koncepce nestojí. Důležité je, aby nedošlo ke zvýšení daní. Ministři by také měli seškrtat rozpočet výdajů o 10 až 20 procent,“ konstatuje analytik Raiffeisen bank Aleš Michl.

Veronika Sedláčková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme