Lidé postižení povodněmi pomoc psychologů vítají

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před dalšími záplavami. Ty hrozí kvůli bouřkám a vydatným srážkám v Plzeňském, Libereckém a Ústeckém kraji. Už od 11 hodin dopoledne platí pro tyto regiony až do odvolání povodňová pohotovost. Řeky v oblastech s vydatnějším deštěm mohou dosáhnout prvního, ojediněle i druhého povodňového stupně, varují odborníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně Frýdlantsko

Povodně Frýdlantsko | Foto: Jan Zejda

A situace se výrazně nezlepší ani o víkendu, protože podle meteorologa Pavla Borovičky hrozí bouřky a srážky i během soboty a neděle.

„Během víkendu očekáváme, že nejsilnější bouřky by se měly přesouvat na Moravu a do Slezska, ale dnes očekáváme silné bouřky pravděpodobně stále zejména v Čechách, i když i na Moravě se může už dnes něco objevit. Srážkové úhrny by měly být ojediněle mezi 20 až 50 milimetry v bouřkách, ale lokalizovat to nebudeme umět nikdy,“ řekl Pavel Borovička.

Hrozící povodně během tohoto víkendu by ale podle něj měly mít jinou příčinou než záplavy z minulého týdne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Psycholožka Hasičského záchranného sboru Eva Biedermannová v pořadu Svět o třetí na Rádiu Česko.mp3

„Předchozí povodně byly z vydatných a trvalých srážek, kdežto teď máme na našem území silné přeháňky a bouřky, a právě ty můžou způsobit maximálně lokální zatopení níže položených míst, sklepů, níže položených bytů a podobně,“ dodal meteorolog.


Lidé mají obavy, co bude dál

Obyvatele postižených regionů varování před dalšími záplavami děsí, protože často ještě nestihli uklidit škody po povodni z minulého týdne.

„Lidé mají obavy z toho, co bude dál, jak se situace bude dál vyvíjet, co je dál čeká. Jsou to pochopitelné obavy odpovídající aktuálním informacím,“ řekla psycholožka Hasičského záchranného sboru Eva Biedermannová.

Celý Liberecký kraj je podle jejích slov rozdělený do šesti sektorů. V každém z nich funguje tým psychologů, který má k dispozici ještě další kolegy, terénní pracovníky schopné poskytovat psychosociální pomoc.

„Jsme v neustálém kontaktu se starosty obcí, s krizovými štáby, s místními koordinátory. Lidé o nás vědí. Necháváme tam letáky s odkazy, kde mohou pomoc zdarma vyhledávat, pokud my nejsme na přímo místě,“ dodala psycholožka.

Lidé jsou podle ní rádi, když si mohou s někým popovídat, vybrečet se, nechat průtok emocím, protože často nechtějí, aby je viděli jejich blízcí. Navenek se snaží fungovat a emoce v sobě potlačují. Návštěva psychologa jim umožní i toto napětí ze sebe dostat.

Václav Sochor, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme