Česko čeká odpoledne a v noci bouřky a přívalové deště

Přes Česko se odpoledne a v noci přeženou bouřky a přívalové deště. Zasáhnou hlavně severozápad a západ republiky. Podle meteorologa Stanislava Racka v průběhu noci možná některé řeky vinou nasycené půdy hlavně v Libereckém, Ústeckém a Plzeňském kraji dosáhnou až druhého povodňového stupně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřka (foto uživatele dan)

Bouřka (foto uživatele dan) | Foto: Free Digital Photos

„Největší srážky očekáváme tuto noc z pátku na sobotu. V západních Čechách hrozí přívalové srážky už před půlnocí. Lze očekávat srážkové úhrny od deseti do třiceti milimetrů, někde i padesáti. Druhý stupeň povodňové aktivity nastane nejspíš během noci na tocích pramenících na Šumavě,“ informuje meteorolog.

„Rozhodně ale počítáme s tím, že bouřky budou spíše kratší, dlouhotrvající srážky by se vyskytnout neměly,“ dodává.

„Zítra by mělo dojít k přechodnému uklidnění situace. Zejména v dopoledních hodinách by se měla protrhnout oblačnost. Silné bouřky se mohou vyskytnout v sobotu a v neděli odpoledne. Oficiální výstraha platí do nedělní půlnoci,“ říká Racko.

Krizové štáby v Libereckém kraji jsou stále v pohotovosti. Dobrovolníci, armáda a další pracovníci se snaží co nejrychleji odklízet nánosy v korytech řek, jejich vylití stále hrozí v Chrastavě a v Heřmanicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější předpověď hlásí meteorolog Stanislav Racko

Půda je však velmi nasáklá vodou. Jak uvedl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, noční déšť nejvíce zasáhl Českolipsko a překvapivě také Jizerské hory.

„Přišli jsme o další most na trase Heřmanice – Mařeničky. Také se řeší, jakým způsobem bude zajištěna dopravní obslužnost v tomto místě,“ nastiňuje situaci Eichler. „Poměrně výrazné srážky spadly i v Jizerských horách a bohužel opět stoupla o jeden metr hladina Olešky v Heřmanicích a došlo tak k zaplavení některých sklepů,“ doplňuje.

SLEDUJTE SRPNOVÉ POVODNĚ V NAŠÍ SPECIÁLNÍ RUBRICE

Podle meteorologa Stanislava Racka by lokální srážky bouřkového charakteru měly pokračovat i začátkem příštího týdne, zejména v pondělí a v úterý. „V úterý dokonce na většině území. Pak by měla nastat pauza. Dva dny bychom si mohli od přívalových srážek oddechnout, přes den se i trochu oteplí,“ předpovídá meteorolog.

„Druhá polovina týdne bude ve znamení výskytu bouřek s možnými nebezpečnými jevy,“ uzavírá Racko.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme