Bouřky ohrožují hlavně Moravu. Hladiny řek mohou stoupat

Česko mají znovu zasáhnout silné bouřky. V průběhu neděle může místy napršet až 60 milimetrů srážek a tak se mohou v některých krajích, hlavně na severu Čech, zvedat hladiny řek. Na některých místech budou bouřky doprovázet kroupy a silný nárazový vítr o rychlosti až 25 metrů za sekundu. Meteorologové proto vyhlásili povodňovou pohotovost pro Liberecký, Ústecký a Plzeňský kraj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň - Klíšský potok

Povodeň - Klíšský potok | Foto: Veronika Kindlová | Zdroj: Český rozhlas

„Postupně se během dne objeví na většině území přeháňky nebo bouřky. Vzhledem k tomu, že ojediněle očekáváme i intenzivní bouřky, máme upozornění, že v bouřkách se mohou místy vyskytnout přívalové srážky, kroupy a silný nárazovitý vítr,“ vysvětlil meteorolog Miloš Dvořák.

Dodal, že pokud by se bouřky trefily do povodí, která už jsou nasycená, tedy na severu a severozápadě Čech, lze předpokládat, že se zde zvednou hladiny řek a říček.

„Počítáme s tím, že by bylo dosaženo prvního nebo druhého povodňového stupně,“ řekl meteorolog.

V této souvislosti meteorologové vydali výstrahu, která začala platit v deset hodin dopoledne a potrvá až do pondělí.

„Podle nejnovějších informací je vyšší pravděpodobnost srážek na východní Moravě a ve Slezsku než v Čechách. Nejméně srážek spadne v západních a jihozápadních Čechách, i když ani o těchto oblastech se nedá mluvit jako o úplně bezpečných,“ doplnil meteorolog Pavel Borovička.

Jakub Šídlo, Jan Piroch, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme