Srovnávací zkoušky čekají základní školy už za rok

Projekt státních maturit čekal šestnáct let na své spuštění. Přestože ještě není vyhráno, ministr školství Josef Dobeš chce za rok odstartovat srovnávací zkoušky pro žáky pátých a devátých tříd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škola

Škola | Foto: Tomáš Adamec

Měly by být užitečnou informací pro rodiče, žáky, ale i samotnou školu. Tak hovoří o srovnávacích zkouškách ministr školství. Nejdůležitější v prvním půlroce je podle něj určit standard toho, co by měl žák v páté a deváté třídě umět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by měly vypadat srovnávací zkoušky na základních školách, zjišťovala Klára Bílá.

„Nastaví se oblasti, v nich klíčové kompetence, co by měl žák, aby dosáhl standardních vědomostí, umět. Tohle bude široká diskuze, ač mám svoji představu pro páťáky, deváťáky, to nevystřelím. Chci, aby se o tom bavili učitelé. Vyslechnu to, pak k tomu řeknu nějaký svůj názor. Potom to může být nějaký konsenzus, na kterém se shodneme,“ řekl Dobeš.

V druhém půlroce už se bude pilně pracovat na ostrém startu srovnávacích zkoušek, které základní školy čekají příští rok v září. Ministr Dobeš ale podotýká, že nechce měřit jen objektivní úroveň žáků.

„Chci, aby škola měla už vypracované nápravné opatření, jak dětem pomůže. Pak chci, aby v tom byly zohledněny handicapované děti. Kdyby to tam nebylo, tak školy nebudou handicapované děti přijímat. Chci, aby v rámci metriky byli zvýhodněni ti, kteří přijmou tyto děti a pomáhají je dotahovat do standardu, ať ho nedosáhnou,“ podotkl Dobeš.

Ředitelé škol nemají na zkoušky jednotný názor. Ludvík Zimčík, který vede Základní školu Březová v Uherském Hradišti, srovnávací testy podporuje. Varuje ale, že dobrá myšlenka se někdy může zvrtnout.

„Znám učitele, kteří vyloženě otloukali systém SCIO testů, podle toho třeba žáky v českém jazyce pilují celý první půlrok v deváté třídě jenom proto, aby přes testy dobře prošli. To si myslím, že by byla špatná cesta. Pokud by se to takto ‚zvrhlo‘ u srovnávacích zkoušek, tak by to nebylo dobré,“ uzavřel Zimčík.

Klára Bílá, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme