Vláda chce zastavit nelegální zaměstnávaní cizinců

Vláda chce zpřísnit postihy pro firmy, které nelegálně zaměstnají cizince. Ty by nově musely zaplatit náklady na jeho vyhoštění. Počítá s tím novela pobytového zákona, kterou dnes schválila vláda. K posouzení ji teď dostanou poslanci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cizinci v Česku

Cizinci v Česku | Foto: Správa uprchlických zařízení

Norma zavádí i takzvané modré karty pro cizince se špičkovým vzděláním. Neziskovým organizacím ale vadí, že norma vůbec neřeší integraci cizinců. Šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek navíc tvrdí, že vláda s modrými kartami přichází pozdě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nelegální zaměstnávání cizinců se zajímala Martina Spěváčková

„Česka republika už má zelené karty a tam je také kategorie pro vysoce vzdělané pracovníky, takže my jim teď nabízíme vedle zelených karet ještě navíc ty modré. Problém je, že potřebujeme zaplnit ta místa, na která Češi nechtějí, takže zelené karty jsou podle mne vhodnější než modré,“ myslí si Rozumek.

O udělení modré karty má rozhodovat ministerstvo vnitra. Karta se má vydávat na dva roky s možností jejího prodloužení. Ministr vnitra Radek John tvrdí, že na takové programy zřejmě kvůli škrtům nebude mít jeho resort peníze.

„Zrovna tyto oblasti budou ohroženy. Zaleží na tom, o čem vláda rozhodne, že je pro ní důležité. Jaké služby si od nás objedná, takové budeme poskytovat. Programy jsou vypracovány, jestli ale na ně budou peníze, to je veliký otazník,“ řekl John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na migraci a konzultant Mezinárodní organizace pro migraci Jan Schroth

Odborník na migraci a konzultant Mezinárodní organizace pro migraci Jan Schroth je rád, že se vláda na jednom ze svých prvních zasedání migrací vůbec zabývá.

„Do České republiky přišlo v minulých letech rekordní množství cizinců. V poměru k počtu obyvatel to je jedno z největších čísel v zemích OECD. Je proto třeba se věnovat integraci těch lidí, kteří tu už jsou,“ připomněl Schroth.

Igor Maňour, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme