Středoškoláky čeká státní maturita už příští rok

Středoškoláci budou už na jaře příštího roku maturovat novým způsobem. Generálka bude už letos v říjnu. Vláda nové zkoušky schválila na doporučení ministra školství Josefa Dobeše.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentka u maturitní zkoušky

Studentka u maturitní zkoušky | Foto: Arnošt Máče

„Nedovedu si představit, že bychom státní maturity znovu odložili. Tím bychom je nepochybně pohřbili, protože bychom dostali školy do velmi složité situace. Ony už musely vypsat profilové zkoušky a vycházely z toho, že český jazyk a cizí jazyk bude ve státní maturitě a profilové zkoušky využily pro odborné předměty. Takto by se vlastně nematurovalo ze základních předmětů a to je něco, co tu ještě nebylo,“ řekl Dobeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr školství Josef Dobeš

Generální část maturit by měla odhalit hlavně nedostatky v logistice. Pokud by generální zkouška nedopadla dobře, je podle Dobeše ještě dost času na odstranění případných chyb. Ministr také plánuje, že nejpozději do roku 2014 by se měly maturity dělat v elektronické podobě.

Na projektu se už nyní nic měnit nebude. Pro letošní maturanty to znamená, že je na jaře čekají dvě zkoušky dospělosti: společná, neboli státní, a profilová, která je v režie samotné školy. Nové maturity by mohly ukázat, jak na tom, která škola je, jaké školy jsou kvalitní.

Výsledek státní maturitní zkoušky by mohly respektovat vysoké školy, které by ušetřily miliony korun tím, že by nemusely organizovat vlastní přijímací řízení a spolehly by se právě na výsledek maturitní zkoušky.

Cena má být nižší

Podle ministerstva také díky jednotným maturitám a nastavení určité laťky znalostí prý klesne zájem o střední školy až o deset procent a víc dětí bude chtít na učiliště. Původně mělo vše stát 240 miliónů ročně.

„Je to částka z které nemám radost, zdědil jsem to a po dobu čtyř let je to smluvně ošetřeno. V podobě dodatkům ke smlouvám se nicméně podařily některé finanční ústupky. Pro rok 2011 by to mělo být mínus 62 miliónů, za čtyři roky celkem 215 milionů korun,“ řekl ministr Dobeš.

Předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn je rád, že rozhodnutí konečně padlo. „Současná podoba není ideální, ale pokud by se státní maturity nepodařilo spustit teď, tak tady byla reálná hrozba, že by se to už vůbec nepodařilo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O státních maturitách mluvili předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn a student Dominik Jícha

„Naši učitelé se teď budou školit na různé funkce, které budou u maturit zastávat. Už jsme také museli seznámit studenty s tím, jak bude vypadat profilová část zkoušky a museli jsme jim vystavit seznam literatury, aby věděli, z jakých děl si budou moci vybrat,“ dodal Kuhn.

S generálkou na podzim souhlasí i místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková. Jarní zkouška by ale podle ní měla začít platit až ve školním roce 2011/2012.

„Není možné to udělat takto narychlo, podzimní zkouška by měla být vyhodnocena a analyzována. Pak musejí být upraveny mechanismy a procesy, které to nastavují a pak by to mělo být spuštěno. V jakém časovém horizontu je otázka jednání a také toho, jak rychle bude pracovat ministerstvo a také školy, které musí studenty na maturitu připravit,“ řekla Gajdůšková.

Část studentů je proti

Státní maturity mají mnoho odpůrců. Proti jejich spuštění v roce 2010 demonstrovali loni dvakrát studenti. Pod petici proti maturitám se podepsali kantoři ze 180 středních škol.

Demonstrace proti státním maturitám | Foto: Tomáš Adamec

Člen facebookové skupiny 'Nechceme státní maturity' Dominikovi Jíchovi se nelíbí, jakým způsobem byli studenti na nové maturity připravováni. „Spousta profesorů se k těmto maturitám staví skepticky a tak nás na ně systematicky nepřipravovali a neinformovali,“ řekl Jícha.

Doposud prý také nedostali seznam povinné četby, kterou má sestavovat škola. Připustil, že sami učitelé toho o nových maturitách mnoho nevěděli. „Oběťmi ale budeme my studenti,“ zdůraznil Jícha.

V příštím roce poprvé absolvuje nové zkoušky dospělosti přes 100 tisíc středoškoláků.

Igor Maňour, Veronika Malá, Klára Bílá, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme