Šéf Národního technického muzea kvůli špatnému hospodaření končí

Ředitel Národního technického muzea Horymír Kubíček dostal od ministra kultury Jiřího Bessera hodinovou výpověď. Existuje podezření, že odvolaný ředitel rozkrádal exponáty Muzea a že fakturoval muzeu honoráře, na které neměl nárok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odvolaný ředitel Národního technického muzea Horymír Kubíček

Odvolaný ředitel Národního technického muzea Horymír Kubíček | Zdroj: ČTK

Vše by měla prokázat dnes zahájená kontrola v této významné kulturní instituci. Kubíček pochybení odmítá a doufá, že kontrola jeho jméno očistí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr kultury Jiří Besser

„Odvolání je pro mne bleskem z čistého nebe. Zvlášť v situaci, kdy chystáme otevření a hekticky pracujeme. Nezbývá mi než doufat, že kontrolní orgány ministerstva dojdou ke zjištění, že vše je v naprostém pořádku, o čemž jsem přesvědčen a že vše děláme ve prospěch muzea,“ řekl Kubíček.

Odvolaný šéf Národního technického muzea dodal, že se s novým ministrem kultury ještě nesetkal a ani s ním o směřování a hospodaření muzea nemluvil. Podle něj jde o nedorozumění.

Do muzea už míří ministerští auditoři. Na veřejno-správní kontrole se bude podílet i organizace Transparency International. „Ministr kultury Besser nás o to požádal toto úterý. Je pravda, že to je poměrně nečekaná žádost, ale my jsme se rozhodli, že mu v tomto vyhovíme a že se do veřejno-správní kontroly zapojíme,“ potvrdil spolupráci s ministerstvem David Ondráčka, ředitel pobočky Transparency International ČR.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontrole hospodaření Národního technického muzea mluvil v pořadu Stalo se dnes David Ondráčka, ředitel pobočky Transparency International ČR.

„Důvody byly zejména ty, že informace, které nám ukázal o tom, jakým způsobem se hospodaří v této příspěvkové organizaci, nás vedli k tomu, že má smysl, aby taková kontrola proběhla,“ dodal Ondráčka.

Národní technické muzeum je už čtyři roky v rekonstrukci, jeho odvolaný šéf v něm pracuje od roku 2007. V letošních parlamentních volbách kandidoval na třetím místě kandidátky TOP 09 na Vysočině. Do sněmovny se ale nedostal.

Podobné audity jako dnes v technickém muzeu budou podle ministra Bessera také v jiných příspěvkových organizacích ministerstva.

Igor Maňour, Michaela Vetešková, Lenka Rafaelová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme