Kabinet bude hledat peníze na opravu poničených silnic

O finančním příspěvku na severočeské silnice poničené povodní by měla rozhodnout vláda. S žádostí o finanční pomoc se na ministerstvo dopravy obrátil Liberecký kraj, který ve svém rozpočtu peníze na opravy zničených komunikací nemá. Stejný problém řeší i Ústecko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ucpaný most ve Frýdlantu

Ucpaný most ve Frýdlantu | Foto: Jan Zejda

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) vyčíslil, že škody jen na krajských silnicích přesáhly dvě miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povodňových škodách v Ústeckém kraji hovořila na Rádiu Česko hejtmanka Jana Vaňhová

„Sedm mostů bylo zcela zničených, 130 dalších vyžaduje rekonstrukci nebo opravu a zbytek potřebuje údržbu, a to zejména v podobě odbahnění a kontrolu čištění odtoku pod zmíněnými mosty,“ upřesnil Eichler.

V Ústeckém kraji jsou podle hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) škody menší. “Zatím máme spočítané prvotní náklady, které činí v tuto chvíli 95 milionů, a zbytek jsou druhotné náklady, které se šplhají kolem jedné a půl miliardy,“ řekla Vaňhová.

Ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) dnes proto požádá kabinet o víc než tři miliardy na opravy silnic a mostů, které poničily záplavy. Částka by pokryla náklady i na renovací komunikací II. a III. tříd, které vlastní kraje. Právě to ale odmítá ministerstvo financí. Vláda už rozhodnutí jednou odložila.

Václava Marešová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme