Na babyboxy panují mezi odborníky různé názory

Tento týden zahájili v Karviné provoz dalšího babyboxu. Celkem je těchto zařízení v České republice už 38. Zastánci vyhřívaných schránek nijak nepochybují o prospěšnosti boxů, do kterých mohou matky anonymně odložit dítě, o které se nedokáží nebo nechtějí postarat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pan Ludvík Hess u 33. babyboxu na radnici pro městskou část Praha 2.

Pan Ludvík Hess u 33. babyboxu na radnici pro městskou část Praha 2. | Foto: Tomáš Adamec

Někteří dětští lékaři na kolokviu pořádaném zmocněncem pro lidská práva ale kritizovali nejasné právní ukotvení babyboxů a podle některých psychologů mohou tato zařízení dokonce pobízet k nezodpovědnému chování.

„Všechny námitky se odvíjejí od toho, že dítě odložené do babyboxu je vystaveno nějaké míře rizika, která je spojena s pěti minutami pobytu dítěte v babyboxu, kdy tím, že to není nijak ukotveno, se dítě nachází v zemi nikoho a tam je ohroženo jeho zdraví,“ uvedla poradkyně vládního zmocněnce pro lidská práva Eva Vaníčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O babyboxech v České republice v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

„Pět minut ještě žádný novorozenec v babyboxu nebyl. Novorozenci jsou vyzvednuti do jedné jediné minuty. A není to ani země nikoho, je to ve zdi nemocnice a na dvou pražských radnicích,“ namítl zakladatel babyboxů v České republice Ludvík Hess.

Podle psychologa Jaroslava Šturmy je riziko, že babyboxy mohou snižovat vědomí odpovědnosti vůči nenarozenému dítěti. To Ludvík Hess odmítá.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme